Al jaren is het Van Harte restaurant actief in Huis van de Wijk Mozaïek. Vijftig tot tachtig bewoners kunnen via hen genieten van een... Van Harte uit Mozaiek

Al jaren is het Van Harte restaurant actief in Huis van de Wijk Mozaïek. Vijftig tot tachtig bewoners kunnen via hen genieten van een heerlijke drie gangen maaltijd aangevuld met een cultureel programma. Voor de senioren uit het Oude Noorden was dit hét ontmoetingspunt, een plek die eenzaamheid doorbreekt. Elke maandagavond stond in ieders agenda. Het was dan ook een donderslag bij heldere hemel toen net voor de vakantie door de directie gesteld werd dat het doek was gevallen. Veel ouderen kunnen dit moeilijk verwerken.

Naar de gemeenteraad werd gestapt met een berg handtekeningen. De bewoners vingen bot. Het College besliste negatief. Ze willen de inzet van Van Harte niet financieren. Van Harte ziet zich als een welzijnsorganisatie die vrijwilligers coacht en opleidt en aandacht schenkt aan het culturele. Dit leidt tot een kostenplaatje. De gemeente wil niet meer geld geven, wat bijvoorbeeld Tilburg, Den Haag en Amsterdam wel doen. Gewezen wordt naar de pot bewonersinitiatieven. Bewogen bewoners zoeken sponsors. Van Harte moet terug naar de Mozaïek.

 

Brief van Kitty aan van Harte
Rotterdam 2008 tot 2019 , dat is 11 jaar. Nou dat was even schrikken. Wat een raar besluit: Van Harte in de Mozaïek gaat dicht. Dat wordt weer alleen eten. Vele mensen ontmoeten er elkaar en eten er met elkaar. Als er nou ongeveer 10 mensen komen eten , dan heb je een punt. Maar hier komen toch zeker 40 personen iedere maandagavond. Als de kosten te hoog zijn maakt dan afspraken met de voedselbank of AH, Dirk of Lidl, over de rest groenten enzovoorts, dat wordt ook in andere clubhuizen gedaan. Wij gaan van 4 maal per week naar 1 maal per week en nu naar 0 keer. Jamme, jammer. Groetjes , Kitty, en een applaus voor alle vrijwilligers, jullie hebben je best gedaan.

 

Leuke anekdotes
Het van Harte Restaurant besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel. De gedupeerde senioren laten het er niet bij zitten. Ze lazen een emotionele brief voor en verzamelden een berg handtekeningen. Naast een dankwoord aan de vrijwilligers , die allemaal een reuze zonnebloem kregen werd door een duo een passend lied gezongen. (we’ll meet again). Wordt vervolgd. Wij visten naar enkele leuke anekdotes. Jeroen was een bevlogen manager van het restaurant.

Bij de geboorte van de zoon van Jeroen simuleerde Kitty dat zij zwanger was en het vruchtwater was gebroken. Bloed werd gefingeerd met lippenstift en er werd een heuse verpleegster bij gehaald. Joop heeft een bloedhekel aan bingo en hij beschrijft zijn lijdensweg: tussen elke gang een rondje bingo. Iedereen herinnert zich nog het Van Harte op vrouwendag , de mannen kwamen stiekem spioneren.

En wat te denken van de bbq’s met optredens op het schoolplein! Kindertalent, zangers, muzikanten. Van Harte mag niet verdwijnen. Echnie!