Het Jan van der Ploeg Huis bestaat uit 86 zelfstandige seniorenwoningen met een subtropisch atrium en een recreatieruimte. Alles wordt gedragen door vrijwilligers van... Cultuur verdrijft eenzaamheid

Het Jan van der Ploeg Huis bestaat uit 86 zelfstandige seniorenwoningen met een subtropisch atrium en een recreatieruimte. Alles wordt gedragen door vrijwilligers van tuinonderhoud tot kantinebeheer van zorg tot organiseren van culturele activiteiten. Om de eenzaamheid te doorbreken van 100 bewoners, senioren tussen de 75 en 90 jaar, Pameijer cliënten en ex-drugs verslaafden werd radicaal gekozen om de buurt naar binnen te brengen. Dit gebeurde succesvol in 2019 door het organiseren van 10 grote culturele activiteiten met kwaliteit, die tegelijkertijd aansloten bij de doelgroep.

Culturele activiteiten
Jong van Hart een seniorentheater speelde Costa del Plankgas waarbij betuttelde senioren kozen voor de uitstapjes van blonde Arie en de sfeer in het huis radicaal veranderden. Ouwe Rotten speelde de Wederopbouw Revue, heel herkenbaar voor de bewoners met de liedjes en de hele cultuur van toen. In april speelde de eigen Antilliaanse van der Ploeg band, ook een trekpleister voor de buurt. Ze gooiden er ook een Frans Bauer tussen. Een High Tea zorgde tegelijkertijd voor een grote ontmoeting. Bon Voyage van Onderwater producties nam de senioren mee naar een Franse camping waar het chanson de buurtbewoners verleidde.

  

Bevrijdingsdag is altijd betekenisvol voor de oude generatie. Unieke bevrijdingsfilms werden gedraaid en charme zangeres Laura van der Voort bracht buurt en huis in een melancholische stemming. Klapper op de vuurpijl was het Groot Letter Festival dat na Eindhoven koos voor het Jan van der Ploeg Huis.

Wel 500 deelnemers luisterden naar gedichten en heerlijke muziek. De senioren van het huis kwamen voorlezen uit eigen werk voor een veelkoppig publiek.  Dit resulteerde in een zomersessie waarbij senioren uit het huis leerden verhalen schrijven met nadruk op het zintuiglijke. Er kwam een boekje uit met als titel ‘Zomerverhalen uit Van der Ploeg’.

Een 35 accordeonisten streken meer in Van der Ploeg, één groot nostalgisch feest werd het. Vrouwen van Wanten speelden vóór de deur Allinkloesief. Na de kapotte caravan volgt een droomreis in de verbeelding. 30 mei bracht kleinkunst. De Pinksterbrunch liet een goochelaar opdraven en de onvergetelijke Paul van Soest uit ‘Toen was geluk heel gewoon’. De zaal zat stampvol.

  

Marjolein Meijers bracht tere liedjes op de Rotterdamse ziel geschreven. Opvallend is een gemiddelde opkomst van 80 mensen, fifty fifty huis en buurt. Tall Tales met Turbulentie gaf schitterende acrobatiek en betrok bewoners erbij. Als er geen vliegtuig is dan creëren we het zelf. Jules Deelder en zijn band waren goed voor een stampvol atrium. Veel van der Ploegers gaan met hem op de foto.

In oktober genoten we van het Danspaleis, de beentjes van de vloer. De Tijd van Toen bracht ons de zwart-wit televisie en de mooie radio hoorspelen, een echt herinneringsmuseum. De Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie met 60 blazers bracht klassieke nummers uit de filmwereld.

Remember! Het enthousiasme was groot.  Rinus Blomsteel, action painter, en tal van dichters gaven vorm aan de participatie van de Piet Roovers Stichting. 15 november herdenken we 50 jaar migratie. Een mooie film, een flamencogroep, Breugeliaanse tafels. De buurt in huis! Het jaar wordt afgesloten met een kerstfeest opgeluisterd met Jazzlab. 100 deelnemers herdenken een eenzame geboorte en tegelijkertijd een groot vreugdefeest.

Effectief

Het culturele programma is effectief, brengt de buurt naar binnen en geeft zin aan bewoners die tot nu toe weinig de woning verlieten. De resultaten zijn legio:

  • Elke maandag een brunch
  • Maandagavond buurtmaaltijd door buurtbewoonster Sjaan van Maerle met 40 deelnemers
  • Woensdagavond buurtmaaltijd door buurtbewoonster Esther Koning
  • Vrijdag buurtmaaltijd door Inge uit de Kloosterbuurt
  • Bewoners uit de buurt doen huisbezoeken en boodschappen voor de senioren
  • Vier jonge meiden doen zorgtaken aanvullend op het ingehuurd zorgpersoneel van Humanitas
  • Kantine en tuin worden onderhouden en bemenst.
  • Stagiaires worden opgeleid.
  • Bewoners leren schrijven

Het Jan van der Ploeg huis draait compleet op vrijwilligers. De inzet is emancipatie en beleven van multiculturaliteit in een huis met 10 diverse nationaliteiten. Probleem voor de toekomst is de structurele financiering va