De gevel van het voormalig Rapsodie in de 3e Pijnackerstraat wordt gesloopt. Het opbouwwerk was er gevestigd samen met een hulpverlenings balie, een gezinscoach... Rapsodie, een verdwenen begrip

De gevel van het voormalig Rapsodie in de 3e Pijnackerstraat wordt gesloopt. Het opbouwwerk was er gevestigd samen met een hulpverlenings balie, een gezinscoach en hulp bij belastingen. Van Rapsodie en de aanpalende dependance van de basisschool Mozaïek wordt een grote supermarkt gemaakt. Rapsodie staat voor de oorspronkelijke opbouwwerk gedachte: participatie en emancipatie van bewoners.

Het opbouwwerk was dienstverlenend aan de straten groepen en zat in de haarvaten van de wijk. De opbouwwerkers kenden de kinderen en de kleinkinderen. Alle actieve straten groepen kwamen jaarlijks bij elkaar om hun Opzoomer plannen te presenteren en van elkaar te leren.

Rapsodie had een bewonersbestand dat een vijftal keer per jaar werd aangeschreven rond ankers in de buurt. Vaak ging het er bijzonder feestelijk aan toe.

Het secretariaat was dagelijks open ten dienste van bewonersinitiatieven en hardnekkige knelpunten in de buitensfeer of rond woonproblematiek.

Vrijwilligers bemenste de balie die dagelijks open was voor hulpverlening, een traditie die op de dag van vandaag wordt voortgezet in het Klooster.

Markante figuren waren Trudy Roosloot, Wendy Groen en Jannie Smits. Bijzondere opbouwwerkers als Ton Huiskens, Sjaan Schaap, Sherita Thakoerdat en Abderrahim Haddou opereerden onder de SONOR vlag, een uitstekende opbouwwerk organisatie met een pakkend scholingsprogramma gericht op best practices.

De revitalisering van de Erasmusbuurt als enige geslaagde Rotterdamse kindvriendelijke buurt startte vanuit het pand.

In samenwerking met het Kinderparadijs en projectleider Leo van Gerven werden de pleinen aangepakt en met elkaar verbonden door de fabeldieren van de kinderen. Het werd ook een groene route. Het binnenterrein Rembrandtstraat kreeg moestuintjes en het schoolplein voor de Klimop kreeg poëzie op het plein.

Omdat de Kloosterbuurt radicaal moest transformeren werd de locatie Rapsodie geruild voor het Klooster, tegelijkertijd werd ook een spreiding van het welzijnswerk gerealiseerd.

Het informele en vormend karakter van Rapsodie wordt heel erg gemist. Het pand symboliseert de bewoner input van onderop.