De eerste bijeenkomst in 2018 van ROSA, het platform tegen armoede, focuste zich op de komende verkiezingen. Het manifest van ROSA bestaande uit 40... ROSA mobiliseert

De eerste bijeenkomst in 2018 van ROSA, het platform tegen armoede, focuste zich op de komende verkiezingen. Het manifest van ROSA bestaande uit 40 punten bijeengebracht door 120 bezoekers van de regelmatige bijeenkomsten, wordt breed ondersteund door 8 van de 10 politieke partijen. Op 10 maart wordt een mars georganiseerd tegen de armoede. De mars vertrekt vanaf het Zadkine standbeeld (dat een warm sociaal hart behoeft) bij het Maritiem Museum en gaat richting stadhuis. De mars wordt georganiseerd door de actiegroep Rotterdam tegen de armoede.

Rotterdam was in de afgelopen collegeperiode koploper in het bezuinigen op de WMO en het toelaten van ongebreidelde huurverhogingen. 120.000 Rotterdammers leven in armoede. Na de verkiezingen blijft de beweging van verzet. Verhogen van de uitkeringen is goed voor de economie. ROSA vindt de vakbond op haar pad, die op dit punt een landelijke actie wil voeren. De uitkeringsgerechtigden worden van alle kanten gepakt. Waar blijft de integrale aanpak? Waar is de wethouder van armoede? Ook de Pauluskerk is gestart met een actie. ‘Niemand kiest voor de armoede’ meent dominee Couvé. Zijn beweging heet van arm naar warm.

Filosoof Joeri Kooimans
De jonge filosoof Joeri Kooimans stelt dat sinds de Verlichting en filosoof Kant, alles berust op kritiek. De rede was kritiek op de bijbel. Besmetting door water was geen straf van God, maar een gevolg van bacteriën die verdwijnen door koken. Wat in de geneeskunde werkte, de rede, werkte ook op wetenschappelijk en politiek gebied. De filosoof Hegel koos zo voor het verlicht despotisme. In de twintigste eeuw komt men erachter door oorlogen dat rationaliteit niet altijd vooruitgang brengt. Ideologieën als nazisme en stalinisme leidden tot vrijheidsberoving

Dit leidde tot een intellectueel trauma. Ideologieën worden verdacht, ze hebben een verkeerde opvatting van redelijkheid en verrechtvaardigen zich met ‘vooruitgang maakt slachtoffers.’ Het neoliberalisme is een kritiek op het staatssocialisme. Het neoliberalisme ziet vooruitgang als economische groei, maar denkt niet aan de achterblijvers. 82 procent van de rijkdom gaat naar 1 procent van de bevolking. De armen zien zich niet gesteund door de politiek. Waarom dan gaan stemmen? De markt schermt zich af tegen regulering, kijk naar Griekenland. Uitkeringsgerechtigden zijn bezig met overleven. Er is geen ruimte om aan andere dingen te denken. Armen doen soms domme dingen. Hoe kunnen we de armen mobiliseren?

   

De zaal aan het woord
De armen voelen zich ondergewaardeerd volgens psychologen. Ze zijn murw geslagen. Hoe kan je het cynisme overwinnen? Suggesties uit de zaal: Zet de verrijkingstrends op papier. Klamp je niet vast aan een strohalm maar gebruik een polsstok. Je bent niet louter een homo economicus, een economische melkkoe. Iedereen sluit een pact met het systeem waarbij politiek, macht en bepaalde economen gaan voor maximale winst. Zo wordt kritiek uitgesloten. We moeten komen tot een ander mensbeeld. Succes is geen individuele keuze, maar afhankelijk van verbeterde omstandigheden. Eén derde van de Rotterdammers leeft onder de armoede limiet. 100.000 kinderen hebben hieronder te lijden.

   

Beschouw je niet als een slachtoffer maar wordt mentaal weerbaarder. In de 60-er jaren ging men meer collectief handelen, nu gaat het om zelf overleven. Alles is erop gericht om mensen nog productiever te maken. Heb je een burn-out dan had je maar beter voor jezelf moeten zorgen. ‘Je komt er als je maar wil.’ Psychologen hebben gesteld dat onze wilskracht beperkt is. Wat we nodig hebben zijn bevorderlijke omstandigheden. Van de maakbare samenleving zijn we geëvolueerd naar het maakbare individu.

Dichter Manuel Kneepkens en geestelijke armoede
Dichter Manuel Kneepkens stelt dat er in New York geen Rotterdam aan de Hudson komt. Rotterdam blijft Rotterdam en moet humaan, creatief en sociaal zijn. Voorzitter Hans Goossen besluit dat Rotterdam een speelruimte heeft van 10 procent om wat te doen aan inkomensherverdeling. Dit moet wel via individuele regelingen. In de grondwet staat dat elke burger recht heeft op voldoende inkomen, werk en een woning.