Wethouder Grauss van armoedebestrijding kwam op bezoek bij Noordplein 12 ‘De Villa’ en sprak met fondsen, bewoners en intermediairs die allen wat willen doen... Wethouder Grauss komt luisteren

Wethouder Grauss van armoedebestrijding kwam op bezoek bij Noordplein 12 ‘De Villa’ en sprak met fondsen, bewoners en intermediairs die allen wat willen doen aan de armoede in de wijk. De wethouder werd verwelkomd door de kinderen die een toneelstukje opvoerden met als thema het weeshuis.

De wezen blijken ongekende talenten te hebben: een moppentapper, een operazanger, een rekenwonder, rappers en een mimespeelster. Talent haalt hen uit de armoede. Een familie, liefde en aandacht hebben ze nodig.

Stellingen
Bakker van Studio de Bakkerij is gespreksleider. Hij poneert een aantal stellingen waar het publiek op kan reageren. Is er genoeg in de wijk voor kinderen in armoede? Wellicht wel maar er is een gebrekkige communicatie. Hebben ze voldoende kansen? De kansen zijn erg ongelijk. Procedures duren ook heel erg lang. Het publiek was het er mee eens dat ouders de eindverantwoordelijkheid hebben voor hun kinderen, zij moeten stappen zetten.

Toch is er veel onwetendheid en hebben ouders in armoede te veel besognes aan hun hoofd. Velen zitten in een soort cocon. Aandacht werd ook gevraagd voor de groep net boven het minimum die overal buiten valt. Er is veel onzichtbare armoede. In de buurt zitten veel mensen in de schuldsanering. Er is ook armoede bij ZZP-ers.

Een luisterend oor 
Wethouder Grauss vertelt hoe de familie van zijn vader in armoede leefde. Hoe zijn vader zich er aan ontworstelde als talentrijk timmerman. Grauss werd wel de langzame Wethouder genoemd omdat hij veel tijd uittrok om eerst te luisteren naar ervaringsdeskundigen, naar de voedselbanken, naar Warm Rotterdam, ROSA (Rotterdamse Sociale Alliantie) en de Pauluskerk, naar wetenschappers. Mensen komen er vaak niet uit. We moeten weer naar de menselijke maat.

 

Wethouder Grauss wijst erop dat hij 30 trajectbegeleiders meer heeft aangesteld in Delfshaven en dit is nog maar een begin. Er wordt wel op gewezen dat SoZaWe werd afgebouwd terwijl ze wel concrete hulp gaven aan armen en regelmatig huisbezoeken deden. Had een klantmanager vroeger 120 cliënten, nu heeft hij er 500.

Het zijn nummers geworden. Kennen de ouders, die intermediairs die voor hun kinderen fondsen geld kunnen regelen zodat ze kunnen sporten, dansen of muziek maken? Dat valt mee. Hoe waarborgen we duurzaamheid? Inspiratie voor de kinderen? Is hulp aan armen toegankelijk?

De Wethouder wijst naar de site: rotterdam.nl/ rondkomen. De site kan nog beter. Elke deelnemer kan de bijeenkomst met een woord omschrijven: ‘tijd, aandacht, vertrouwen, verwachting, warmte, samen, gastvrijheid.’ Een hartverwarmende bijeenkomst was het.