Ik kom binnen bij meneer Elson aan de Zaagmolenkade en wordt al direct geconfronteerd in het halletje met een reuze Liverpool Vlag. ‘Ze doen... Zeeman houdt van kleurrijke buurtbewoners

Ik kom binnen bij meneer Elson aan de Zaagmolenkade en wordt al direct geconfronteerd in het halletje met een reuze Liverpool Vlag. ‘Ze doen het niet zo best maar ik blijf fanatiek supporter.’ Meneer Elson Engelsman van origine woont sinds 1992 in het Oude Noorden. Aanvankelijk woonde hij in het stuk Wolstraat dat nu is afgebroken en gebruikt wordt als speelplek voor de kinderen. Hij had goede contacten met de moeder van Husniya Rook, ook getrouwd met een Engelsman.

Elson was zijn hele leven zeeman en heeft zowat de hele wereld gezien. Hij ergert zich aan de grote bekken die mensen opzetten bij de loketten. Al dat negatieve. ‘ Wij zijn anders opgevoed door onze ouders.’ Elson was ons getipt door Havensteder.’ Een kleurrijk man met een goed verhaal.’

Elson kijkt naar buiten op de Rotte. ‘Het is heerlijk als al die bootjes varen en de kinderen schateren van plezier.’ Elk jaar gaat hij naar de Wereldhavendagen. Vijf jaar zat Elson in het Midden-Oosten en anderhalf jaar in Australië tussen de kangoeroes.

Negen maanden bivakkeerde hij in Brazilië met de Samba en struinde door de natuurparken in Kenia. In 1987 valt hij in zijn schip van drieënhalve meter hoog naar beneden. Vijf weken ligt hij in het Havenziekenhuis, hij wordt afgekeurd, geen verzekering dekt nog een verder zeemansleven.

Old School
De gewezen zeeman is vol lof over de Combinatie later gefuseerd met PWS. Het waren Old School mensen. s’ Ochtends bellen en s ’middags stonden ze op de stoep. En hoe gaat het nu met Havensteder? ‘ Ik had problemen met ratten als konijnen in mijn tuin. Het had wat voeten in de aarde tot de huurcommissie toe. Tot ik op Jan Potappel stootte, een man van mijn hart.

Met Ricardo en de jongens van de BouwAkademie komt het wel goed.’ We hebben het over de grote vaart, de enorme partijen graan die verscheept werden naar India en door criminelen werden ingepikt. Het gesprek komt natuurlijk ook op Corona. ‘Een beetje zwabberend beleid’, meent onze zeeman.

Maar alsjeblieft geen Wilders, dit is een disaster.’ We hebben het over het Oude Noorden van vroeger, een migrantenwijk. Je kon er goed leven en werken. 90 dagen had je om een baan te vinden.

Er waren hele leuke cafés, nog geen drugs, veel Hollandse winkels, tot de langslepende stadsvernieuwing de mensen wegdreef. Alles wordt nu duurder.

Havensteder droomt van een Montmartre hier in de buurt.

Het gesprek springt een beetje van de hak op de tak. ’Hoe kan één van de grootste Havensteden zijn trams 5 dagen niet laten rijden?’

Elson beweert geen groene vingers te hebben, maar heeft wel een markante bloementuin vol variatie. ‘ Wij zijn dinosaurussen’ grapt Elson. Zijn tv en stereo zijn belangrijk , niet dat digitale gepiel. Toen hij op de sleepboot zat, had je van soorten kapiteins. De één houdt het bij brood en sardines, zonder groene thee. Wat een afgang. De ander komt met croissants en gebakjes, eclairs en donuts.

Gefascineerd door kleuren
Elson is gefascineerd door de kleuren in verre landen, Afrika, Zuid-Amerika. ‘Dan komen ze hier en moet het stukken grijzer. Hou die kleuren van je natuurlijke habitat!’ We hebben het weer over de kroegen in het Oude Noorden, de Wijnberg en de Vogel. Herman Brood en Jules Deelder waren vaste gasten. ‘ Zo hadden we er niet veel, maar het was wel echt Rotterdam.’

Wat is er mooier dan een terras in het Oude Noorden? Elson staat versteld van de enorme technische ontwikkelingen in de Haven. Vrouwen staan beneden met een knopje het laden te regelen. Alles is gerobotiseerd en vraagt 45% minder werklui. ‘ Verhoudingen in de buurt zijn veranderd.

Vroeger zat je in de kroeg en kreeg je de schilder, timmerman of loodgieter getipt.’ Elson heeft een bloedhekel aan afhaal, het gaat om het contact. We hebben het over contact, ontmoeten en het met elkaar omgaan.

Het zeemansleven maakte Elson openminded, zelfs de taal is geen hinderpaal. Er zijn zoveel mooie mensen. Een wijk vol gewone mensen, compleet multicultureel is een zegen.

Elsons levensmotto: geduld, ga mee met de flow. Ontdek de mooie mensen om je heen.