De buurt open, bewoners op het podium In 2007 startte allround wijkwerker Ed de Meijer (75) met De Noorderzon010. Daarvoor was er ooit Nieuwsblad... 100 edities Noorderzon met Ed

De buurt open, bewoners op het podium
In 2007 startte allround wijkwerker Ed de Meijer (75) met De Noorderzon010. Daarvoor was er ooit Nieuwsblad van ‘t Oude Noorden (met redacteur Wilfried de Jong). Ed werkte (en nog steeds) in vele wijken en maakte onder meer de Witte de Wit-krant met Vrije Volk redacteur Akkerman. Hij werd gevraagd dat ook te doen voor het Oude Noorden en Agniesebuurt.

Ed: ’We willen met de krant de deuren van de buurt openen, mensen die niet vanzelf in beeld komen op een podium zetten. Dat doe ik niet alleen, maar met topfotograaf Johannes Odé en web redacteur/fotograaf Joop Bastinck en natuurlijke de vele actieve bewoners die de krant weten te vinden.

De eerste artikelen gingen over het autovrij en kindvriendelijk maken van de Erasmusbuurt. Ik heb de buurt zien opengaan de laatste tien jaar, de pleinen zijn weer van de bewoners, met prachtige activiteiten en gezonde sociale controle vanaf de bankjes. Zoals op het Ammersooiseplein, Wilgenplantsoen en het Johan Idaplein. We willen dat mensen weten dat de wijk van hun is.’

Ed citeert oud-wethouder Jan van der Ploeg: ‘Wij subsidiëren onze eigen oppositie zodat we weten wat er in de straat leeft’. Dat vindt hij een mooie gedachte. Of de krant nog toekomst heeft vraag ik hem. Hij wijst op de maandelijkse digitale krant die naast de papieren versie tien maal verschijnt. ‘We zoeken nieuwe jonge redacteuren met dezelfde bezieling voor de buurt, nieuwe lezers volgens dan zelf’ aldus Ed.

Door de jaren heen merken we op dat veel artikelen over huisvesting gingen. Hij ziet de positieve kanten van nieuwbouw maar is kritisch op het tekort aan sociale woningen.

Maar daar lijkt verandering in te komen zoals in de Vinkenstraat, vindt de altijd goedgemutste Ed de Meijer.

Hij moet nu echt gaan, want druk bezig met activiteiten in het Jan van der Ploeghuis.

Door: Edwin de Voigt