De wijkraad Agniesebuurt is duidelijk gepasseerd bij de gemeenteraadsbeslissing Duimdrop te sluiten. Op woensdagmiddag loopt de Coolsingel vol met schreeuwende en ontgoochelde kinderen. ‘... Duimdrop moet blijven

De wijkraad Agniesebuurt is duidelijk gepasseerd bij de gemeenteraadsbeslissing Duimdrop te sluiten. Op woensdagmiddag loopt de Coolsingel vol met schreeuwende en ontgoochelde kinderen. ‘ Pak onze Duimdrop niet af’. De Duimdrops staan sinds 25 jaar op 18 pleinen  in de oude wijken van Rotterdam. Op de pleinen geven ze speelgoed vanuit de container en zorgen voor sociale controle. De eerste duimdrop kwam op het Ammersooiseplein. Het onrustige plein zorgde voor het in brand steken van de container.

De laatste 10 jaar is er pais en vree. Duimdrop is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Lastige jongens zijn groot geworden en komen gezellig koffie drinken. Kinderen tekenen hartjes op de Coolsingel stoep.

Wij houden van onze Duimdrop. Wethouder Sven de Langen heeft per 1 januari 2021 de subsidie voor Duimdrop stopgezet.
Hij wil een nieuw speelbeleid en vindt Duimdrop oubollig. Coördinatrice van de Duimdrops Annemarie wijst erop dat er nooit een evaluatie is gebeurd.

Duimdrop kwam zijn prestatie afspraken na. Kritiek kwam er nooit.

Vóór de beslissing tot sluiting zijn er geen gesprekken geweest noch met de organisatie noch met de partners van Duimdrop. Kinderen en ouders uiten hun verdriet in de media: Hart van Nederland, AD, TV Rijnmond. Per week maken tweeduizend kinderen gebruik van duimdrop  dat een sociaal maatschappelijke functie heeft.

Drugs waren in de armere wijken schering en inslag op de pleinen, kinderen konden niet buiten spelen. Duimdrop zorgde voor een vangnet om de kinderen heen in samenwerking met Jeugd en Gezin, politie en sociaal cultureel werk. Effectief werd opgetreden tegen pestgedrag. De kinderen die duimdrop bereikt gaan niet naar de sportclub.

De wijkraad Agniesebuurt vindt dat je oude schoenen niet moet weggooien als je nog geen nieuwe hebt. Het in spraakloze voortraject vindt ze een klap in het gezicht van de lokale democratie. Met andere wijkraden en gebiedscommissies stuurden ze reacties met het oog op de begrotingsbehandeling.

Fred Trefon werkt 25 jaar bij Duimdrop en vindt het verschrikkelijk dat zoiets moois als zand tussen zijn vingers wegglijdt. Hij ziet hoe de sfeer op het Ammersooiseplein en Johan Idaplein is veranderd. Duimdrop heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.

Wijkraadslid Gino vindt het geen stijl. De Wethouder vindt dat duimdrop op een vaste locatie staat en dus niet flexibel is. Dat is onzin. Bij de beslissing zijn stappen overgeslagen. Dat is geen participatie. Annemarie: ‘ laten we evalueren.’

Wat krijgen we terug? Het nieuwe speelbeleid is onduidelijk. Als je duimdrop kan verbeteren is dat altijd meegenomen, de organisatie kent openheid.

Volgens Theo Coskun zeggen de reactie van de kinderen en de lange petitie lijsten van de ouders meer dan genoeg.

Duimdrop is een Rotterdamse uitvinding  ( van opbouwwerker in Noord Tom Huyskens) en er is de laatste tijd veel op bezuinigd. Is er nog hoop?

Groenlinks en PvdA hebben een motie ingediend om duimdrop nog een jaar te continueren. Dit geeft de mogelijkheid tot evaluatie en eventuele verbetering.