In de Herfstvakantie werkten kinderen mee aan het spectaculaire theaterstuk ‘In tachtig dagen de wereld rond’ in de Huis van de Wijk het Klooster. Een... Echte Helden de wereld rond

In de Herfstvakantie werkten kinderen mee aan het spectaculaire theaterstuk ‘In tachtig dagen de wereld rond’ in de Huis van de Wijk het Klooster. Een aantal decorstukken werden al geproduceerd op Feestival : zeilboten, tenten, walvissen, bruggen, poppetjes, grote reiskoffers.

De voorbereiding
Onder leiding van timmerman Hugo bouwen de ingenieuze kids een enorm flexibel geraamte dat op afroep duikboot, walvis of raket kan worden. Een hoop spanten en ribben worden aan elkaar geschroefd. Het lijkt wel ‘back to the past’. De kinderen en Passepartout zitten vast in de haven van Egypte. Hoe geraken ze in India?

Een aantal mogelijkheden passeert de revue: een regenboog walvis, een boot met ogen of nog beter een achtbaan. Als ze vertrokken zijn wordt het donker op zee en breekt een vervaarlijk onweer los dat vorm krijgt door de drummers onder leiding van Julius. Ze overleven het niet alleen, maar de dappere kinderen redden nog een vrouw in nood.

   

De voorstelling
Het is vrijdagmiddag en tijd voor de complete voorstelling, het resultaat van een noeste repetitie. We zien Passepartout en Fox de weddenschap afsluiten in de kroeg. In 80 dagen trekken we de wereld rond, een onmogelijke opgave. In Egypte denken ze dat Fox een bank heeft beroofd. Ze weten per boot te ontsnappen. We beleven de storm met tromgeroffel en onder leiding van Melanie van het Danskantoor brengen de dansende kinderen Indisch uitgedost ons in India. Sjaals van alle kleuren wapperen, glitters en bellen rinkelen.

   

Het is een wonderlijke wereld. De wereldbol draait als een bal door de lucht. Passepartout belandt in China weer levendig gebracht met buigingen door de dansende kinderen. Fox zit nog vast in Japan, waar hij optreedt in een circus. Dan belanden ze in Amerika waar Passepartout ontvoerd wordt door sluipende dansende indianen. Hij wordt door Fox vrijgekocht. Ze kopen tickets voor New York. De stagiaires van Wolfert van Borselen bewegen op ‘New York, New York’ met bolhoeden en showdance. Hoeden op en af en  van links naar rechts. Komen ze op tijd terug in Londen?

Ze zijn gelukkig niet te laat dankzij het tijdsverschil. De hele kindercrew maakt een diepe buiging voor het enthousiaste ouders publiek. Wat een belevenis. Caty Palmen van Echte Helden laat beelden zien van de voorstellingen uit de afgelopen jaren. Icarus met zijn smeltende vleugels, Metamorfose, Mooi Land, Romeo en Julia. De Echte Helden zijn de kinderen.

Een uitgebreide reportage vindt je op noord010inbeeld