Stacii Samidin is fotograaf en documentairemaker en heeft zijn gallery op het Noordplein. Hij studeerde aan de Willem de Kooning academie. Eerlijkheid, radicalisme en... Fotograaf Stacii Samidin brengt onorthodoxe levensstijl in beeld

Stacii Samidin is fotograaf en documentairemaker en heeft zijn gallery op het Noordplein. Hij studeerde aan de Willem de Kooning academie. Eerlijkheid, radicalisme en onbekende terreinen vormen de basis van Samidin’s levenswerk. Hij wil kijken en luisteren zonder vooroordelen. De fotograaf bracht de levens van individuen , verdrukten en mensen met een onorthodoxe levensstijl in beeld, van overal in de wereld. Zijn foto’s en film maken je bewust en geven een stem aan hen die niet gehoord worden.

Samidin: ‘Het onbewuste wat wij als mens niet kunnen zien, kunnen wij in beeld wel zien, het onzichtbare. Een mens kan niet een seconde stil staan want dan begint de tweede seconde al. Ik probeer mijn werk te prikkelen door de massa, mezelf en het onderwerp met elkaars wereld te confronteren waardoor er nieuwe en gerespecteerde invloeden en beelden ontstaan.’

Als we de galerie binnenkomen worden we getroffen door de variëteit van werelden door Staccii in beeld gebracht. Je komt er helemaal midden in. Uitgelaten jongelui in Los Angeles. Eenlingen met tattoos, mensen aan de zelfkant. Een jongetje in pak torent boven een eindeloze krottenwijk.

Een gezin bezet een aftandse portiektrap in Katendrecht. Indonesische mannen gefotografeerd op de koloniale route door een betoverend land. Een inkijk in de Parijse banlieue.

Jongerengroepen in beeld
Zijn levensproject is Societies. ‘Societies’ is een verhalende fotodocumentaire waarin Stacii Samidin laat zien hoe verschillende groepsidentiteiten leven in een wereld binnen de alledaagse wereld.

Met realistische beelden laat Stacii Samidin het publiek kennis maken met groepen jongeren binnen onze samenleving. Zijn werk geeft een oprecht beeld van mensen achter het masker van het stereotype beeld.

‘Societies’ neemt de kijker mee op een reis door tijd en ruimte. Het is een onderzoeksproject gebaseerd op theorie, ervaringen uit binnen- en buitenland, radicalisme en het stereotype beeld van bepaalde groepen in de samenleving.

Door eerlijkheid en openheid in beeld en mens na te streven, wordt er geprobeerd voorbij dit vermeende stereotype beeld te kijken. Om dit te kunnen bereiken combineert Stacii drie patronen in zijn fotografie: de eigen ik, het onderwerp en de alledaagse wereld. Met deze drie patronen creëert hij een nieuwe wereld”.

Visions, jongeren fotografen
Visions is een fotografieproject voor en met verschillende generaties uit het oude noorden. team fratsen werkt tijdens dit project samen met fotograaf Stacii Samdin. Fratsen is een organisatie die door- lopend maatschappelijke muziekprojecten organiseert in de wijken in Rotterdam. De uitvoering van het project bestaat uit een middag waar Stacii Samdin een inspiratie college geeft in zijn galerie aan het Noordplein 197.

De fotograaf vertelt zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaring als straat en portretfotograaf. Jongeren leren de verhalen kennen van oudere buurtbewoners en vice versa. De ouderen nemen twee muzieknummers mee die belangrijk voor hen zijn.

Geeft het muzieknummer een geluksgevoel door een dierbare herinnering of refereert het nummer aan  een  ingrijpende  gebeurtenis? De jongeren proberen elementen uit hun gesprek te vertalen in hun portret. Belangrijk is dat jongeren worden uitgedaagd om hun artistieke identiteit te ontwikkelen en te laten spreken in fotografie.

De twee groepen komen uiteindelijk in de galerie om de gemaakte foto’s te selecteren voor een expositie in de wijk. Stacii geeft feedback .