Daniël Opbroek speelt een cruciale rol binnen het Noordelijke GroenGoed. Hij inspireert en coacht een grote diversiteit aan vrijwilligers. De tuinen liggen er schitterend... Groene vrijwilligers brengen verandering

Daniël Opbroek speelt een cruciale rol binnen het Noordelijke GroenGoed. Hij inspireert en coacht een grote diversiteit aan vrijwilligers. De tuinen liggen er schitterend bij: het bloeiende Wilgenplantsoen, de Vredestuinen van Pompenburg tot Gordelweg, de charmante Blokland Tuin, het uitgestrekte Bergwegplantsoen en de ruige Station Hofplein tuin. Tijdens de hele corona periode is er doorgewerkt maar wel met een rooster zodat er verspreid over de week kleine groepjes mensen in de tuin waren.

Voor de vrijwilligers hebben de tuinen een belangrijke functie. Je bent lekker buiten, het is gezond en het is veilig. Daniël constateert dat het aantal vrijwilligers de afgelopen maanden is toegenomen. Er is meer interesse gekomen en het belang van de tuinen wordt meer onderkend.

Opbroek is ook blij met de aanstaande vergroening van het Hofbogen Dak. Eigenaar Dudok en de gemeente investeren nu in ontwerp en er is budget vrijgemaakt voor de aanleg. Ontwerpbureau de Urbanisten is bezig met het maken van een aantrekkelijk ontwerp waarin heel veel wensen en belangen, zowel van mens als dier, een plekje vinden.

De Urbanisten zijn ook verantwoordelijk voor het waterplein bij het Hofpleintheater. Overal in Noord gebeurt er wat. Zo is de Nico Adriaans Stichting actief rond Gare du Nord.

Een diversiteit aan vrijwilligers
Nog even terug naar de vrijwilligers. Het is een gemixte multiculturele club van bewoners die om heel verschillende redenen deelnemen. Ze willen gewoon lekker buiten zijn. Ze doen het voor de oogst. Ze staan achter een verantwoorde aanpak met het oog op de klimaatverandering. Er zijn vrijwilligers die heel precies werken zoals bij het zaaien van wortelen.

Anderen houden van aarde versjouwen als rauwdouwers en nog anderen willen groenten bezorgen met de bakfiets richting voedselbank. ‘Bij iedereen die mee wil doen vragen we: Waarom? Waar ben je goed in? Wat wil je leren?’ Belangrijk voor Daniel is dat ze bij hen passend werk vinden.

We hebben het over de huidige oogst. ‘Het is nu de tijd van de tuinbonen, de peultjes, de sla, frambozen en kersen. Binnenkort komen de kolen, de courgettes, de pompoenen en de sperziebonen.

’ Daniël vertelt ons nog een nieuwtje. Hij is bezig met een systeem op te zetten om GFT afval te verzamelen in de tuinen en te gebruiken. Dit gaat gebeuren in grote verzamelbakken met een info bord. Er komt een houten betimmering omheen. Het Oude Noorden en de Agniesebuurt zijn in goede groene handen.

Daniël is onlangs vader geworden, een heel nieuwe belevenis. De kleine meid krijgt een groenere toekomst.