Bewoners van het Liskwartier en Bergpolder signaleren regelmatig ratten op straat, in de tuin en zelfs in de woning. Ratten leven in iedere stad,... Last van ratten? Zo voorkom je ze!

Bewoners van het Liskwartier en Bergpolder signaleren regelmatig ratten op straat, in de tuin en zelfs in de woning. Ratten leven in iedere stad, en zullen nooit helemaal verdwijnen. Maar als het er teveel zijn, kan dat behoorlijke overlast geven. Vorig jaar leek het een echte plaag te zijn op het Eudokiaplein en Insulindeplein. Die heeft de gemeente toen dankzij extra acties op tijd terug kunnen dringen.

De laatste tijd worden helaas meldingen gedaan van ratten in en om huizen. Laatst sprong er bij een buurtbewoner een rat uit een wc.

De gemeente heeft de hulp van bewoners en ondernemers nodig bij het verminderen van het aantal ratten in de wijk. U kunt helpen door vogels als duiven en eenden niet te voeren. Op het voer komen namelijk ook ratten af.

Rondom de Bergsingel, de vijver aan het Lisplein en langs het Noorderkanaal worden vogels regelmatig gevoerd. En er ligt vaak brood en ander eten in de middenberm van de Bergselaan. Dit voer trekt dus ratten aan en bovendien worden de vogels er ziek van.

Brood over? Gooi het in de broodbak!
Heeft u oud brood over en vindt u het zonde om het in de vuilnisbak te gooien? Gooi het dan liever in een broodbak. In samenwerking met GroenCollect wordt van het oude brood groene energie gemaakt!

Meer informatie staat op www.rotterdam.nl/broodbakken.

De broodbakken staan op de volgende locaties in de wijk:
Gordelweg 131 (Hof van Noord)
Kerdijkstraat 16 (Centrum De Middenweg)
Bergsingel 150 (Bergsingelkerk).

Ook normaal (zwerf)afval trekt ratten aan. Dus laat geen voedsel in en om uw woning slingeren. En plaats geen afvalzakken met etensresten los naast de huisvuilcontainer. Is de container vol of verstopt? Maak een melding via de MeldR-app en breng uw afval naar een andere container.

Verzakkingen langs de gevel
Ratten leven in holen. Bijvoorbeeld in plantsoenen onder bomen en struiken. Maar ze maken ook gebruik van verzakkingen in de stoep of langs de gevel. Het is daarom verstandig om deze verzakkingen zo snel mogelijk te dichten. Zo verkleinen we de leefruimte van de rat.

U kunt dit zelf doen of de gemeente vragen het te doen. Dat kan telefonisch via 14010. U kunt ratten en andere plaagdieren buiten de deur houden door gaten en kieren in de woning te dichten. En repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels. Als huiseigenaar bent u daar zelf verantwoordelijk voor.

Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.

Een rat gezien? Meld het!
De gemeente gebruikt meldingen om te bepalen waar extra acties nodig zijn om het aantal ratten te verminderen. Dus als u een rat in de openbare buitenruimte heeft gezien meld dat dan! Dat kan op drie manieren:
online via Rotterdam.nl/meldingen via de MeldR-app: bij omschrijving kunt u invoeren dat het om ratten in de openbare ruimte gaat, aangevuld met een locatie telefonisch via 14 010

Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/rattenoverlast.