Simone van Chateautjes is wel 10 jaar actief bestuurslid van de ondernemersvereniging: Stichting BIZ Noorderboulevard. Ze straalt nog altijd en is vol enthousiasme over... Noorderboulevard kent revival

Simone van Chateautjes is wel 10 jaar actief bestuurslid van de ondernemersvereniging: Stichting BIZ Noorderboulevard. Ze straalt nog altijd en is vol enthousiasme over haar ‘Rotterdamse straat’. Even terug naar 2015. De toenmalige wethouder Struijvenberg stelde € 450.000,- beschikbaar om de Zwartjanstraat / Noordmolenstraat weer op de kaart te zetten.

Direct organiseerde de winkeliersvereniging een grote bijeenkomst voor winkeliers en bewoners. Iedereen moest erbij betrokken worden . Allemaal waren ze het erover eens dat de belangrijke items de buitenruimte, de veiligheid en de totale uitstraling waren. Plantenbakken, fietsrekken, lichtbakken kwamen aan de orde. Hoe richt je de straat in ? 

Witte de With als inspiratie
Vroeger was de Zwartjanstraat  bekend als de lichtjes straat van Rotterdam. Hele touringcars kwamen naar deze bezienswaardigheid.  De toenmalige slierten zijn nu niet meer uniek. ‘ We zochten iets eigentijds ‘ vertelt Simone . ‘ Onze straat is multicultureel en herbergt een zee van beroepen. Hoe kunnen we dat vorm geven? We lieten ons inspireren door de letters in de Witte de Withstraat, ontworpen door een puur Rotterdams bureau dat nota bene nog in de Hofbogen is gevestigd! ‘

   

Het bedrijf heet Beersnielsen met Juliette en Jessica Nielsen als ontwerpers. Geïnspireerd door de bewonersvergadering kozen ze voor dertig symbolen die verwijzen naar de diverse beroepen en producten Omdat de straat kleurrijk is kregen de symbolen ook kleur. De straat zou sowieso nieuwe lantaarnpalen krijgen. Gekozen werd dan ook voor een zwaarder type dat de lichtsymbolen kon torsen. de uitvoering kwam voor rekening van Bas Neon een groot bedrijf uit Leiden dat onder meer verantwoordelijk is voor de verlichting van Rotterdam Centraal en de Euromast.

Het proces en de revival
Het proces heeft geduurd van 2015 tot 2019, maar het was wel super democratisch. ‘Het werd mijn kindje’ oppert Simone. Er waren ook zoveel partijen bij betrokken. Simone was dolgelukkig toen wethouder Kathmann de lichtjes ontstak. ‘Sommige mensen vinden altijd dat het vroeger mooier was. We moeten kijken naar de straat van nu. Moslima die goed opgeleid zijn en behoorlijk verdienen doen hun inkopen bij ‘Le Boutique’. Er zijn prachtige winkels bij waar je u tegen zegt.

Nog vier iconen moeten geplaatst worden op de scheiding Zwartjanstraat/ Noordmolenstraat waar het riool in de weg zit. We lopen gefascineerd door de straat, een druif, een boterham, een bril, een bakkersmuts, een fiets, een ring. We zien ook een chat wolk die al die pratende mensen symboliseert. Een Z en een N die de twee straten symboliseren. Er zijn ook bewegwijzeringsborden richting gevangenis, 1e Pijnackerstraat en Noordmolendwarsstraat. Zo kan je melden waar je bent in deze ellenlange straat.

 

Juliette en Jessica zijn pure Rotterdammers, zij kwamen met deze suggestie. Simone is blij dat het gekregen geld ook naar Rotterdammers gaat. De straat moet op en top in orde zijn als de 100 woningen op het gevangenisterrein worden opgeleverd. De nieuwkomers moeten in de straat hun gading vinden. ‘Iedereen mocht er wat van zeggen, lacht Simone, en dat is toch erg mooi!’ Democratie als motor voor een revival.