Internationale studenten Stedelijke Strategie en Ontwikkeling die hun master doen aan de Erasmus Universiteit maakten een studie van het Oude Noorden en de Provenierswijk.... Oude Noorden onder het vergrootglas

Internationale studenten Stedelijke Strategie en Ontwikkeling die hun master doen aan de Erasmus Universiteit maakten een studie van het Oude Noorden en de Provenierswijk. Ze concentreerden zich op drie buurten: de Propellerbuurt,  de Mozaiekbuurt en de Kloosterbuurt. De studenten kwamen uit Brazilië, Uganda, Nepal ,Vietnam ,China ,Kenia ,Indonesia, Cambodja, India, Libanon, Japan, Amerika en Nederland. Ze vormden drie studiegroepen. De groep rond de Propeller concentreerde zich op het verbeteren van de communicatie onder het motto: ‘maak nieuwe vrienden’. Hoe bereik je dat? Belangrijk zijn de straatambassadeurs die heel diverse mensen uit hun straat weten te verbinden.

Via kleurrijke paden willen zij mensen met een zelfde interesse verenigen: lezers, sportievelingen ,liefhebbers van evenementen, tuiniers, leergierige techneuten. Een grote inspiratie dag in de scholen moet leerlingen enthousiast maken voor vervolgopleidingen. Een grote bazaar met een gevarieerd aanbod kan toeristen aantrekken en buurtwerkgelegenheid scheppen.

      

Wandelstraten in Mozaiekbuurt
De studiegroep rond Huis van de Wijk Mozaïek ziet de verbinding tussen mensen via gezellige wandelstraten met overal wifi vrij beschikbaar. Een jaarlijks groot festival moet heel diverse bevolkingsgroepen bij elkaar brengen. In navolging van PicNic Island willen ze een maandelijkse drijvende markt met buurtproducten op de Rotte. Het Huis van de Wijk heeft een spilfunctie. Veel groenplekken zijn nog te weinig gericht op jongeren en volwassenen. Reuze games kunnen de plekken aantrekkelijk maken. Het groene karakter van de voormalige gevangenisplek is heel belangrijk. Families pimpen banken op en per seizoen is een artistieke competitie.  Over de Zwartjanstraat heen worden verbindingen gelegd tussen de diverse groenplekken via charmante wandelstraten , de Zwartjan is elke zaterdag autovrij.

      

De klooster vuist
De groep rond het Klooster vindt de vorm van het gebied, een vuist, wel heel typisch ‘naai het Oude Noorden aan elkaar’ stelt de groep. De groep concentreert zich op verbindende activiteiten als voetbaltoernooien ,fietsrally’s, loopwedstrijden. Belangrijk voor de sociale controle is een buurtapp voor het Oude Noorden. Een buurtradio is onontbeerlijk. Een Facebook pagina moet vorm krijgen. De groep bepleit kennisuitwisseling. Veel nadruk legt ze op het trainen van skills vooral op technisch gebied. Met het oog hierop kunnen kleine technische bedrijfjes uit de wijk ook een opleidingsfunctie krijgen en uitgebreid worden. Elke etnische groep kan een jaarlijks event zowel artistiek als culinair organiseren. Ondergebruikte publieke ruimte, talentvorming, bestrijding van werkloosheid, integratie zijn centrale items.

Via bewoners initiatieven en City Lap 010 gericht op innovatie is voldoende geld beschikbaar om één en ander te realiseren. Maak een projectteam en leg daarbij ook de nadruk op de derde generatie. Wordt niet te veel alle goeds verwacht van buiten? Komt gentrification (verdringen van de huidige buurtbewoners) niet om de hoek kijken? Geef ook talent uit de buurt kansen. De overdekte markthal die komt in de Vijverhofstraat en de op de buurt gerichte invulling van de Zwartjanstraat weten op behoeften in te spelen.

De studenten maakten een prima analyse gebaseerd op contact met buurtbewoners. Het Oude Noorden is op de goede weg, maar continuïteit gebaseerd op mensen met hart voor de wijk en voldoende financiering is van groot belang.