Hamid Achatbi legt ons uit dat de Ramadan een van de vijf pijlers van de Islam is. Moslims gaan vasten om armoede te voelen.... Ramadan in Corona Tijd

Hamid Achatbi legt ons uit dat de Ramadan een van de vijf pijlers van de Islam is. Moslims gaan vasten om armoede te voelen. Ramadan is de maand waarin de Koran werd geopenbaard. In deze maand wordt vooral veel gebeden. Naast de vijf maal per dag volgt meer bidden, elke avond rond 23 uur. Vanaf de eerste dag van de Lockdown gingen alle moskeeën dicht, gebeden wordt nu thuis op het kleedje. Sociaal gezien betekent het dat de tafels bij de Iftar niet worden gedekt voor de grootfamilie maar voor het gezin. ‘ We trachten dit te ondervangen via sociale media.

Nooit is er zoveel van gebruik gemaakt.’ Hamid heeft een groeps app. met zijn familie zowel in Nederland als in Marokko. Tijdens de Ramadan zijn er twee belangrijke momenten. De heilige nacht van de 26e op de 27e dag van de Ramadan. Deze nacht wordt er normaal veel gebeden in een overvolle moskee. Centraal staat ook het goede doen richting anderen. Het tweede moment is de afsluiting, wat onterecht Suikerfeest genoemd wordt, maar eigenlijk Eid al Fitr heet, het gaat om de verplichting te geven aan de armen.

 

Dit gebeurd eigenlijk gedurende de hele laatste week. De giften worden berekend naar vermogen met een absoluut minimum van € 6,- per gezinslid. Bij de afsluiting is de preek van Imam een belangrijk moment, wat nu alleen digitaal kan beleefd worden. Hamid mist het wel. De preken tijdens de Ramadan zijn te volgen via Facebook en behandelen diverse thema’s.

Eigenlijk gaat het naast bidden, vasten, helpen van armen en goede daden bij de Ramadan vooral om dichter bij God te komen, om te kiezen voor het spirituele.

De Tuinman
Hamid geniet in de Corona periode ook van tuinieren. Achter Noordplein 12 heeft hij een mooie tuin aangelegd met een grote picknick tafel voor de kinderen. We treffen er wel heel divers plantgoed van vijgenboom tot peren, van tuinbonen tot nana. Van doperwten tot pompoenen, van paprika tot courgettes. Havensteder zorgde gelukkig voor een buitenkraan . Hamid doet ook mee met het bewoners tuinieren op zijn binnenterrein Hofdijk. Het zijn drie forse tuinen.

Je komt er binnen via een boog van gevlochten wilgentakken. Achatbi toont de sperziebonen, aardappelen, peterselie, uien, de perzik en de pruimenbomen. Het gaat hem vooral om het sociale, het ontmoeten van elkaar!