We praten met grafisch ontwerper en actieveling bij Rechtstreeks, Ariette Bos. Wat is eigenlijk Rechtstreex? Ariette vertelt hoe 6 jaar geleden twee jongens Artur... Rechtstreex van de lokale boer

We praten met grafisch ontwerper en actieveling bij Rechtstreeks, Ariette Bos. Wat is eigenlijk Rechtstreex? Ariette vertelt hoe 6 jaar geleden twee jongens Artur en Maarten, rechtstreeks groenten, fruit en kaas haalden bij lokale boeren uit de regio. En passant namen ze ook producten mee voor hun buren.

Ze waren wel een zaterdagmiddag zoet. Kon dat niet anders georganiseerd worden, efficiënter? Werkten ze in het begin met een intekenlijst, ze gingen nu voor een digitaal platform.

De inzet was lokale dingen digitaal bestellen bij de plaatselijke boeren en in de buurt ophalen. Zo werd Rechtstreex geboren, een reeks van ophaalpunten. Het zijn er nu 33 in Rotterdam, Gouda, Dordrecht en Den Haag.

Rol van Rechtstreex 
Er is een driehoek van boeren, Rechtstreex en bewoners. Rechtstreeks doet de onderhandeling met de boeren, legt de contacten, kijkt naar de haalbaarheid. Belangrijk is het lokaal concept en het uitgangspunt dat de boer de prijs bepaald. Er is een beperkte financiële marge voor Rechtstreex.

Centraal staat een eerlijke prijs voor de boeren. Gaat het alleen om groenten, fruit en zuivelproducten?

Er is ook vleesproductie afkomstig van de Hoeve van Biesland waar runderen en varkens een comfortabel leven leiden.

De hoofdmoot blijft groenten en fruit en dat seizoensgebonden. Omdat er veel kleine leveranciers zijn is niet alles op en top biologisch. Een certificaat is duur. Op het product komt dan onbespoten te staan.

Open Dagen
Op de website van Rechtstreex kan je alles vinden over de achtergrond van de betrokken boeren. Rechtstreeks organiseert voor de bewoners open dagen bij de boeren. Het Rechtstreeks team gaat 3 maal per jaar op excursie naar boerderijen, dan kunnen ze het verhaal ook makkelijker overbrengen naar de klanten. Wat wordt geleverd via Rechtstreex? Zuivel, eieren, kaas, biologisch brood, gefermenteerde spullen. De boeren vinden Rechtstreex en de organisatie zoekt ze ook op.

Ook klanten dragen boeren aan. Nu de horeca dicht is wordt Rechtstreex benaderd naar boeren, veel meer dan voorheen. Het is een win-win situatie. Het assortiment wordt uitgebreid en er komen meer bestellingen. Voor de boer is het een goede zaak. Wil je producten via Rechtstreex?, dan kan je de nieuwsbrief bestellen. Daarin staat aangegeven dat je alles via het platform online kan bestellen.

Flexibiliteit 
De website wordt niet altijd vernieuwd. Van de klanten wordt enige flexibiliteit gevraagd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het gaatje in de peer of het slakje in de boerenkool. De motivatie van de klanten is eerlijk, lokaal en het verminderen van de ecologisch foodprint.

De biologisch dynamisch geteelde groenten en fruit zijn goedkoper dan in de supermarkt. Je bestelling is vers, wordt direct geoogst. Aardbeien zijn niet alleen maar rood maar smaken ook naar aardbeien. Ouderen en migranten bevestigen dit.

Het gaat om een rijkere smaak. Vormgeefster Ariette Bos creëerde naast haar Rechtstreex werk ook de Zeemeermin van de kunstexpositie op de Rotte. Vooral de kinderen vergapen zich eraan.

Haar atelier is in Vlaggemanstraat 5. Rechtstreeks vindt op het Insulindeplein. Bezoek www.rechtstreex.nl