Bas van den Berg is medeoprichter van de BV Keilewerf, een organisatie die plek geeft aan startende ondernemers die willen doorgroeien. In Delfshaven hebben... Tijdelijke bewoning Vinkenstraat geeft jongeren een boost

Bas van den Berg is medeoprichter van de BV Keilewerf, een organisatie die plek geeft aan startende ondernemers die willen doorgroeien. In Delfshaven hebben ze de beschikking over 6000 vierkante meter loodsen waarin verschillende startende bedrijven zijn gehuisvest die jongeren opleiden in  oude en nieuwe technologieën in de maak industrie.

Het gaat om timmerlui, straalbewerkers, kunstenaars, 3D- printers, lasersnijders en meubelmakers. De Keilewerf is gestart in 2014. Ze zijn de laatste jaren gegroeid van 1000 naar 3000 en vervolgens 6000 vierkante meter. De enorme ruimte maakt het mogelijk ook plek te geven aan starters die nu op een zolderkamer of in een kelder zitten. In de Keilewerf zit ook Buurman, een organisatie die gebruikte materialen verzamelt en nieuwe leven in blaast.

Ontmoeting met Havensteder
De BV Keilewerf maakte voor het eerst kennis met Havensteder bij de afvoer van sloopmaterialen uit de Snelleman/ Vletstraat. Er zijn heel wat lege ruimtes die vaak kortstondig en heel snel verantwoord dienen gevuld te worden. Bas heeft in zijn jongerennetwerk velen die een reguliere huur niet kunnen betalen of niet voldoen aan de hoge inkomens eisen van de vrije sector.

De Vinkenstraat sloop woningen werden dan ook snel met 25 jongeren tussen de 22 en 40 jaar gevuld. In atelierruimtes werden 2 kunstenaars geplaatst en binnenkort komt er een expositie. Brenda van Zanten doet namens de BV Keileweg het beheer van de Vinkenstraat en heeft de tijdelijke bewoners uitgekozen.

‘De meeste van ons zijn hier het afgelopen jaar komen wonen,’ vertellen Jeroen, Ramon, Malu, Joy en Daisy. ‘We zijn like minded mensen en hebben bijna dagelijks contact met elkaar. De meest van ons zijn als zelfstandigen werkzaam in de creatieve sector.’ Hoe reageren de jongeren op deze plek in Noord? Ze zijn zielsgelukkig en willen er zelfs langer blijven wonen. Dit niettegenstaande oudbouw met funderingsproblemen, tocht en gehorigheid. Per 1 juni moeten ze jammer genoeg de panden verlaten.

Wat is het perspectief voor de tijdelijke bewoners? ’We zullen zelf  er zelf achter heen moeten gaan om een andere tijdelijke verhuur locatie te vinden, bijvoorbeeld via anti-kraak organisaties.’

Lidy Veldhuizen was een voorganger van de jongeren. Zij woont er al anderhalf jaar. Ze is blij met de levendigheid van de jongeren in de straat. Bovendien kan je altijd met vragen bij BV Keilewerf terecht. Lidy heeft contact met vroegere bewoners. Veel van hen zijn goed geherhuisvest. Havensteder is heel betrokken en precies.

Zo heeft een grote Turkse familie een woning gekregen aan het Pijnackerplein en kunnen de ouders van hun bankje blijven genieten. Bas van den Berg vertelt hoe ze ook samenwerken met andere organisaties die mensen helpen met het vinden van een baan en die geen rustige of onveilige thuissituatie hebben.

Groepsapp
Lidy Veldhuizen ziet zichzelf als een stadsnomade, maar wil nu wel wat vast in de buurt. Hoe voelt Lidy zich in de Vinkenstraat? ‘Fantastisch. Ik heb wel vier ramen aan de voorzijde. De ramen zijn mooi, met smalle aluminium lijsten, maar ze zijn wel tochtig met dat enkel glas.’ ‘Wist je dat de tijdelijke bewoners  een groepsapp hebben? Zo kunnen we elkaar helpen en dingen uitwisselen.’ De club had een zomerborrel en nieuwjaarsborrel in café Faas.

Lidy heeft contact met de oude bewoners aan de overzijde, met kunstenares Paula van Elshout en Abdelselam, de man met de groene vingers. Lidy vindt dat Havensteder zorgvuldig met zijn huurders omgaat. Er zijn nog een aantal bewoners die moeten uit verhuisd worden.