Er veel veranderd sinds begin april dit jaar bij Zino in het Zwaanshals. Martijn Korving maakte plaats voor John van der Wilk aan de... Uit eten in de wijk 2: Zino

Er veel veranderd sinds begin april dit jaar bij Zino in het Zwaanshals. Martijn Korving maakte plaats voor John van der Wilk aan de voorkant en Chris Lacour in de keuken. Beiden zijn ervaren in de Rotterdamse horeca en Zino is hun eerste ‘eigen zaak’. Het interieur kreeg een facelift en toont nu fris en de kaart werd compleet vernieuwd. Reden genoeg voor een bezoek. Toeval wilde dat ik Zino de eerste weken van mei twee keer bezocht. Eerst at ik er in gezelschap van een 94-jarige vriendin die zoveel enthousiaste verhalen had dat mijn aandacht voor het eten onvoldoende was om er goed en eerlijk over te kunnen schrijven.

10 dagen later ben ik teruggegaan voor een serieuze test. Bij binnenkomst vallen de wit linnen tafelkleden en dito servetten op. Een formele zaak, denk je even? Maar nee, dat is niet het geval in deze “urban bistro” en dat komt allereerst door de gastheer. Na de hartelijke ontvangst is hij onzichtbaar als het kan en aanwezig als het moet. Anders gezegd: hij “leest” zijn gasten uitstekend.

Bovendien denkt hij met ze mee in hún voordeel, door bijvoorbeeld goede wijnsuggesties per glas, óók als daarvoor flessen open moeten die volgens de kaart niet per glas gaan. Dát is goed gastheerschap, zeker omdat de prijzen normaal blijven.Dan de kaart: er zijn vijf entrees (€ 10 – € 15), vijf hoofdgerechten (allen rond € 20) en vijf desserts (€ 8) plus kaas (€ 12,50). Bovendien zijn er verrassingsmenus waarbij de keuken werkt met ingrediënten buiten de kaart om. Je kiest drie, vier of vijf gangen. Resp.€ 34,50, € 40,50 en € 46,50.

   

We bestellen een fles goede, biologische Gavi € 34.50 en gaan voor drie gangen. Een mooi opgemaakt voorgerecht komt op tafel met plakjes langzaam gegaard filet van Gelders hoen en gerookte eendenborst. De bereiding van beide vogels is uitstekend: de kip sappig en smaakvol, de eend perfect gerookt. Het garnituur is wel wat problematisch: puntjes vijgenmousse, puree van pompoen, blauwe bes, cashewnoten en stroop van balsamico. Het zijn te veel en te zoete smaken en texturen die de lekkere kip en eend naar de achtergrond drukken. Vijgenmousse alleen bijvoorbeeld, was voldoende geweest, of in goed Nederlands: less is more.

Het hoofdgerecht bestaat uit sous-vide gegaarde zeeduivelwang op puree met asperges, schorseneren, gebakken kappertjes en een beurre noisette. Dat zijn veel smaken en toch is het gerecht in balans. Prima dus, alleen is het geheel flink hoog op smaak, iets waar m.i. veel restaurants zich schuldig aan maken. We eindigen met een Italiaans cakeje waarbij mascarpone, melk van steranijs en gemarineerde druiven. Een goed, degelijk dessert. Aan de koffie die volgt zet ik alles op een rijtje: positief: prettige inrichting en sfeer; een prima, soepele gastheer; gratis water op tafel; goede keuken; mooie gerechten en normale prijzen. 

Voor verbetering vatbaar: de smaakbalans in de gerechten, ze zijn soms iets te zout, soms iets te zoet. Véél ingrediënten per gerecht, wijnkaart zonder toelichting (wordt aan gewerkt).

De conclusie is duidelijk: Zino is een fijn restaurant waar je behoorlijk lekker eet en prima verzorgd wordt voor niet te veel geld. Zo opgeschreven klinkt het bijna banaal en overbodig maar het tegendeel is natuurlijk waar: het is de essentie van elk restaurant.

Zino urban bistro, Zwaanshals 265, 3035KG Rotterdam, 010-4660303, eten@zinourbanbistro.nl, open woensdag t/m vrijdag vanaf 17.00 uur; zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. Tegenover de bistro is een wijnwinkel van dezelfde eigenaren. Daar is bovendien plaats voor groepen tot 14 personen.