door Guus van Otterloo Al eerder is er in de Noorderzon aandacht besteed aan Bio Vegan Bistro Gare du Nord. Ikzelf had echter nog niet... Uit eten in de wijk

door Guus van Otterloo

Al eerder is er in de Noorderzon aandacht besteed aan Bio Vegan Bistro Gare du Nord. Ikzelf had echter nog niet gegeten in deze oude treinwagon die verstopt staat op een half vergeten pleintje in de Agniesebuurt. Bio is gewenst en Vegan is hip, voldoende reden dus voor een bezoek.

Via drie steile treden kom je in de “restauratiewagen”, zoals dat vroeger heette. In de lange ruimte binnen zijn 10 formica 4-persoons tafels netjes gedekt met goed glaswerk. Het geheel ziet er aantrekkelijk uit en ook de ontvangst is hartelijk en naturel.  Omdat je de treinbanken niet kunt aanschuiven is de zitpositie aan tafel niet ideaal: de afstand tot de tafel is net te groot. Dat dwingt tot rechtop zitten. Prima voor een keer maar helemaal ontspannen is het niet.

Van de kleine wijnkaart bestellen wij een fles chardonnay uit de Languedoc van € 24,00. Dat is aardige wijn met een lichte vanilletoon. Er is natuurlijk ook huiswijn, € 4,00 per glas, een fles kost € 20,00. Gare du Nord werkt met een vast weekmenu: 4 gangen voor € 32,50, iets anders wordt er als diner niet geserveerd. Geen keuzestress dus.

Om te beginnen een klein glas courgettesoep. Die is gewoon lekker. Er komt geen brood bij.
Dan volgt, mooi geserveerd in een diep wit bord, een koude couscoussalade met bosui, rozijnen, geroosterde pijnboompitten en een sinaasappeldressing. Dit is een fijn gerecht met frisse, schone smaken en héél af en toe een pittig pepertje voor de spanning. Iets meer dressing en iets meer sinaasappel en de salade is top!

Het hoofdgerecht is Bulgur met geroosterde kaneel pompoen, spinazie, oesterzwam en een frisse yoghurtdressing. De portionering is ruim, de cuisson van de bulgur is zoals het hoort, gaar en stevig. Ook de pompoen met kaneel is lekker. Toch zijn we niet helemaal tevreden. Allereerst is de opbouw van het menu niet ideaal: couscous en bulgur zijn broer en zus en lijken te veel op elkaar om in twee opeenvolgende gerechten te serveren. Zelfs als de één koud is en de ander warm. Het zijn vooral granen die je eet en te weinig groente.

Zeker voor een Bio Vegan Bistro. Bovendien krijgt ook de bulgur te weinig dressing mee: vijftien druppels yoghurt op het bord rond de bulgur staat leuk maar is onvoldoende om serieus mee te kunnen doen in het spel van smaken.

Het dessert, chocoladetaart, is geen succes.  Eigenlijk is het chocoladepudding op een bodem van gemalen noten. De smaak is flauw en de structuur is glibberig. Wèl echt vegan, want gebonden met agar-agar maar dat maakt ‘m niet lekkerder. Jammer.

Samenvattend: er wordt leuk gekookt in Gare du Nord op basis van goede ingrediënten. Toch zijn we wat teleurgesteld als we € 89,00 afrekenen: het geheel is net iets te karig en te weinig doordacht. Met net wat meer aandacht en variatie in de keuken is dit een fijn adres. De plek en de bediening zijn nu al dik in orde en ‘s zomers is er een mooi terras waar je heerlijk kunt borrelen. Dat laatste gaan we zeker doen.

Gare du Nord – Anthoniestraat 2 – 3032CP Rotterdam – 010-3106288 – Email: info@restaurantgaredunord.nl – Open woensdag t/m zondag vanaf 12.00 uur – Alleen pinbetalingen.