Rosa Boomsma bekend van haar Jinek schilderij bij Sterren op het Doek met Eus, heeft een atelier in de Hildegardisstraat. We gaan bij haar... Van portretten naar kunst

Rosa Boomsma bekend van haar Jinek schilderij bij Sterren op het Doek met Eus, heeft een atelier in de Hildegardisstraat. We gaan bij haar op bezoek en worden getroffen door de talrijke schilderijen langs de wanden. Aan de ene kant staan de portretten in opdracht, aan de andere kant eigen werk. Een koppel uit de paardensport met twee honden in een haarscherp klassiek decor.

Eigen werk met zichzelf of haar zussen als model. Rosa in een fascinerende bloemetjesjurk en gezicht zonder franje. Het is Boomsma te doen om het innerlijke, de sfeer die iemand uitstraalt. Rosa studeerde af als econoom in 2009 en gezien het crisis was ging ze direct aan het werk. Haar hart lag echter niet bij een kantoorbaan. Ze wilde creatief bezig zijn en ging liever aan de gang met kleding ontwerpen en maken.

Haar vriend zag het creatieve verlangen en gaf de suggestie schilderlessen te volgen. Dat deed ze prompt bij Solko Schalm, de Rotterdamse landschapsschilder aan de Hoogstraat. Een driejarige opleiding aan de Haagse Stadsacademie en les bij  Arjan van Gent volgden. Ze leerde stijlen en studeerde kunstgeschiedenis. Rosa was gelukkig.

Een noodzakelijke combinatie
In het begin combineerde ze kunst met werk. Nu is ze fulltime bezig als kunstenaar. Van vrij werk is het moeilijk leven, vandaar de combinatie met opdrachten. Rondom staan schetsen, het zijn experimenten. Rosa houdt van mensen, zij inspireren haar. Het mooiste is als ze mensen kan schilderen die echt op hun gemak zijn en niet bewust in de camera kijken. Elk schilderij start met een hele serie foto’s, waarbij Boomsma zoekt naar wat treft: het licht, de kleding, de ziel. Noem Rosa geen portrettenmaker, maar een kunstenaar op zoek naar het innerlijke.

De foto’s zijn alleen een referentie die ze meer en meer loslaat. Rosa observeert en probeert het gevoel te pakken. Hoe meer mensen zichzelf zijn, hoe meer het schilderij gaat spreken. ‘Het gaat om de blik naar binnen.’  Het gaat niet om de pose. Momenteel heeft ze veel opdrachten, zeker na Sterren op het Doek. Dat geeft haar straks meer vrijheid. Rosa had een tijd een galerie en werkt met een webshop.  Ze wil een balans vinden tussen opdrachten en eigen werk.

Bij de opdracht tellen ook de wensen van de klant, die er op zijn best wil uitzien. Boomsma kan zich wel voorstellen dat ze ook ruimten zou schilderen, maar mensen daar zit alles in. Ze neemt ook deel de jaarlijkse Nederlandse Portretprijs naar analogie van de Engelse, waarbij ze steeds tot de selectie behoort. Met het schilderij ‘zussen’ kreeg ze een eervolle vermelding. Mooi zijn de verschillen tussen Rosa en elk van haar zussen.

De kunstenaar weet de zielen te raken. Op 25 en  26 september is haar atelier toegankelijk tijdens de Open Atelierdagen. Dit geldt voor het hele pand in de Hildegardisstraat waar meerdere kunstenaar werken.

Wat  vindt Eva  Jinek trouwens van haar schilderij? ‘Het was een langwerpig schilderij dat Eva met zichzelf confronteert. Ze voelde een zekere vervreemding. Ze vond de blik mooi en de kleurencombinatie.’

Rosa is een mooie vrouw die zoals haar modellen compleet onbevangen zichzelf is en ook een beetje ziel geeft aan de foto we van haar maakte.  www.rosaboomsma.com