Het Vuur en Vlam festival op het dak van Station Hofplein was betoverend. Langs een colonne van fakkels, waaraan plaatjes van de geplante bomen... Vuur en Vlam festival verwarmt

Het Vuur en Vlam festival op het dak van Station Hofplein was betoverend. Langs een colonne van fakkels, waaraan plaatjes van de geplante bomen zijn bevestigd, loop je het evenemententerrein op. Het is indrukwekkend en tegelijk sprookjesachtig. Kleurrijke punt tentjes, overal brandende olievaten en vuurkorven, vlammende heaters en een vreugdevuur. Rond de olievaten geen Amerikaanse zwervers, maar hele gezinnen die marshmallows en brood bakken.

Je kan je eigen pannenkoeken bakken en dat moet je de kinderen geen tweemaal zeggen. We worden verwelkomd door de nieuwe cultuurscout Malina en getrakteerd op hete chocolade met een grote toef slagroom. Op een reuze kaart van het Oude Noorden en de Agniesebuurt kan je je polaroid foto plakken. Sensatie is het middeleeuws kanon dat dreigend staat opgesteld. Aan stellages hangen briefjes waar zowel je wens als ‘weg’ kan geschreven worden. Alles wat voor de bezoekers weg kan wordt door het kanon verpulverd in combinatie met pek en veren en een enorme knal. De kanonnier komt rechtstreeks uit de Addams familie.

   

Spectaculaire vuurshow
Dan komt er een fantastische vuurshow. Met stokken met aan twee kanten vuurballen wordt gejongleerd als bij een showcorps. Indisch geklede danseressen maken vuur armen als Shiwa, ritmisch op gipsy muziek door een betoverend Balkanorkest. Enorme vuurzeeën worden opgewekt naast kunstzinnige stunts. Als het vuur tussen de benen gaat wordt even gerild. Vuurballen gaan de lucht in. Aan lange draden worden ze rondgeslingerd. Het is heel mooi en geraffineerd.

   

Kinderen op de schouders van papa applaudisseren. We smullen van de hotdogs met een keur van groenten en pepersaus van Toko trash. Ok Esto laat zich niet onbetuigd met heerlijke vega. Met elektrische branders maken kinderen knappe werkjes op hout. De inrichting van het terrein is fantastisch. Rode ballonnen hangen boven het veld en de volle maan completeert het beeld van een volkomen andere wereld.

Opvallend zijn de mutsen die iedereen op heeft in de winterkou. Zelfs Russische mutsen doen het goed op krullen. Komen in het begin van de avond buurtbewoners en hele gezinnen, wat later komen de artistieke jongelui die het beeld compleet maken. Ook de voltallige wijkraad Agniesebuurt is aanwezig.

Het biermerk Vuur en Vlam wordt geleverd naast lekkere wijntjes en bijzondere koffie.