Gratis maaltijden voor bewoners met een smalle beurs Sinds vorig jaar november is er een nieuw restaurant in de Provenierswijk. Een restaurant waar gekookt... Wijkrestaurant Bij de Provenier

Gratis maaltijden voor bewoners met een smalle beurs
Sinds vorig jaar november is er een nieuw restaurant in de Provenierswijk. Een restaurant waar gekookt wordt voor mensen aan de onderkant van onze samenleving. Kwetsbare bewoners die financieel niet rondkomen en vereenzamen. Momenteel worden in wijkrestaurant Bij de Provenier drie dagen in de week zestig maaltijden bereid en bezorgd in heel Noord.

Natuurlijk heeft corona roet in het eten gegooid. Het was de bedoeling dat wijkrestaurant Bij de Provenier in november open zou gaan en dat er ook gegeten zou kunnen worden. ‘Er kan nu alleen worden afgehaald en gebracht’, zegt Carlos met enige spijt in zijn stem. Hij heeft een koksopleiding gevolgd en werkt voor Stichting De Gaarkeuken als coördinator van beide keukens, op Zuid en in Noord. ‘Het is jammer dat onze gasten niet samen gezellig kunnen eten, een praatje met elkaar kunnen maken. Dat missen ze’, weet hij uit ervaring. ‘Ik heb een buurtrestaurant gehad en kookte daar gratis een keer in de maand een driegangenmaaltijd voor buurtbewoners die het moeilijk hadden.’

Meer maaltijden
‘Het liefst zouden we elke dag willen koken’, zegt Gert Hofsteenge, bestuurslid van Stichting De Gaarkeuken. ‘De ervaring is dat onze doelgroep steeds minder vaak naar buiten gaat voor een maaltijd. En een deel krijgt zelfs helemaal geen warme maaltijd zonder tussenkomst van de gaarkeuken. Daarom zijn we gaan bezorgen. In Rotterdam Noord ligt de armoedegrens rond de twintig procent.’

In de eerste drie maanden zijn er twee keer per week zestig maaltijden bereid. In januari hebben bewoners uit Noord, die vrijwilligers zijn bij het wijkrestaurant, een bewonersinitiatief ingediend opdat dat aantal kan worden uitgebreid naar zestig maaltijden vijf dagen per week. ‘We hebben in februari besloten sowieso een derde dag te gaan koken. En wat mij betreft mag het gedurende deze pandemie zeven dagen per week’, geeft Gert aan.

Lekker en gezond 
In totaal zijn zo’n dertig vrijwilligers betrokken bij het wijkrestaurant. Hun achtergronden lopen zeer uiteen en ze komen uit verschillende delen van Noord.
Sommigen helpen eén, twee dagen in de week, anderen één keer per twee weken.

De kookploeg bestaat altijd uit vier personen en de werkzaamheden in de keuken beginnen om 12:30 uur.
Op dinsdag en donderdag heeft de uit Kralingen afkomstige André de leiding.

‘Ik heb geen koksopleiding gevolgd, maar ik heb jaren gekookt voor buurthuizen en bij activiteiten voor grote groepen. Maar corona heeft dat doorkruist.’ Via via is hij bij het wijkrestaurant terechtgekomen. ‘Gelukkig kan ik nu weer doen waar mijn hart naar uitgaat: lekker en gezond koken voor mensen die het minder hebben.’

Vandaag, donderdag, staat op het menu: groente, aardappelpuree met een gehaktbal à la André, en een plak overheerlijke cake toe. ‘Een maaltijd bestaat uit een hoofdgerecht met de ene dag een voorafje en de andere dag een toetje. Het menu varieert per dag, maar ligt voor de komende zestien weken vast’, vertelt Carlos. ‘Soms wordt het aangepast als we groenten of andere etenswaren gedoneerd krijgen. Maar in principe kopen we alles zelf in. Behalve de aardappelen die we elke week krijgen, zo’n veertig à vijftig kilo.’

Mooi initiatief
Om 16:00 uur komt de schoonmaakploeg van twee personen die begint met opruimen en afwassen. Ondertussen verdeelt de kookploeg de maaltijden over zestig bakjes die keurig opgesteld staan op grote tafels.

Arnold, vrijwilliger uit de Provenierswijk, vertelt dat hij in de Havenloods over Bij de Provenier had gelezen en dat ze vrijwilligers zochten. ‘Waarschijnlijk zoals de meesten hier, ben ik tijdelijk werkloos vanwege de corona crisis. Ik wilde al heel lang iets nuttigs doen voor mijn wijk.

Nu heb ik tijd en ik kon me vinden in de doelstelling van De Gaarkeuken om te koken voor mensen die dat echt nodig hebben. Ik help één keer in de veertien dagen in de keuken en word daar blij van. Een mooi initiatief.’

Op de valreep
De laatste week van februari is bekend geworden dat alle zes wijkraden van Noord positief hebben gereageerd op het bewonersinitiatief om het wijkrestaurant Bij de Provenier te ondersteunen.

Gaarkeuken en wijkrestaurants 
Stichting De Gaarkeuken van Rotterdam, opgericht in 2017, stimuleert goed, gezond en gezellig eten. Dat doet zij vanuit een aantal wijkrestaurants op Zuid en sinds november 2020 met een wijkrestaurant in Noord.
Het doel is minder draagkrachtigen gratis een voedzame twee gangen maaltijd te kunnen aanbieden.

Bewoners die wel genoeg budget hebben, kunnen voor 4,50 euro eveneens een maaltijd nuttigen. Zo wordt een tweede doel bereikt: door samen te eten, worden relaties aangeknoopt en kan eenzaamheid worden teruggedrongen.

Door de corona crisis is het tweede doel (tijdelijk) in de verdrukking gekomen. Het doel is dat na de crisis het wijkrestaurant Bij de Provenier vijf dagen per week opengaat voor mensen uit Noord en anderen.

Kent u iemand die moeite heeft of heeft u zelf moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? En heeft diegene of u zelf behoefte aan een maaltijd? Laat het dan weten. Het liefst via het maatschappelijk werk of via Gert Hofsteenge: gert@hofsteenge.net