Meer natuur en minder tegels; bewoners van het Willebrordusplein steken zelf de handen uit de mouwen om hun plein te vergroenen. Ward Groutars heeft... Bewoners maken Willebrordusplein groener

Meer natuur en minder tegels; bewoners van het Willebrordusplein steken zelf de handen uit de mouwen om hun plein te vergroenen.

Ward Groutars heeft samen met zijn huisgenoten Lex ter Loo, Jochen Aarts en buren Thalia en Koen het initiatief voor de vergroening genomen. “Een paar jaar geleden begonnen we met een paar tegels uit de stoep te halen en daar planten in te zetten”, aldus Ward.

Dat was een leuk begin maar later wilden ze het toch wat professioneler aanpakken. Ward: “Toen hebben we een plan bedacht en een eigen, origineel ontwerp gemaakt.” Ward en zijn huisgenoten hebben in Delft gestudeerd, zelf is hij ontwerper en een ander is architect: “We hebben dus wel enige kennis van ontwerpen en techniek.”

Vervolgens zijn ze met het plan ‘de boer opgegaan’ op zoek naar geld en hulp. Allereerst hebben ze, na een presentatie van hun plannen, van de Awesome Foundation Rotterdam een financiële bijdrage gekregen en daarna ook van de wijkraad Liskwartier. De gemeente Rotterdam levert een bijdrage in natura door de aanleg van twee perken.

In het grote (bestaande) perk zijn nieuwe planten gezet, daarbij is er rekening mee gehouden dat er de hele zomer door iets in bloei staat. Het advies voor de beplanting kwam van de moeder van Ward ‘met haar groene vingers’. Nadat de gemeente rondom twee bomen perken heeft aangelegd, hebben Ward en zijn huisgenoten een aantal plantenbakken gemetseld. Daar komen ook nog bankjes bij.

Duurzaam
“Mensen worden blijer van groen en het is ook goed voor het klimaat”, zegt Ward. “Planten helpen om verkoeling te geven. We gaan ook echt een insectvriendelijke tuin realiseren.”
Een wormenhotel om compost in te maken hebben ze vorig jaar al op het plein neergezet. In de bodem van de perken is geperst steenwol gelegd, dat houdt regenwater vast en geeft dit water weer af bij droogte.

Verschillende buren hebben meegeholpen, met de aanleg van de geveltuintjes of het planten. “Ook kwam een buurvrouw ons tijdens het werk spontaan eten brengen, hoe leuk is dat”, aldus Ward.

Het is echt een project van de buurt. Bewoners kunnen straks een van de plantenbakken adopteren en deze zelf verzorgen. Er worden ook afspraken gemaakt over het beheer, water geven, dode planten verwijderen en het verdere onderhoud.

Inspireren
Ward wil nog een stap verder gaan: hij gaat alle informatie over de aanleg, welke planten het goed doen, hoe het gaat met de waterhuishouding e.d. beschrijven.

Met deze ervaring en informatie hoopt hij andere mensen weer te kunnen inspireren om hun stoep of buurt ook te vergroenen.

Wilma van der Putten