Arnoud Schuurman, bomenridder en bewoner van de Teilingerstraat, troont me direct mee naar de Vijverhofstraat boulevard waar knoerten van bomen zorgen voor een groene... Bomenridder wordt door buurt omarmd

Arnoud Schuurman, bomenridder en bewoner van de Teilingerstraat, troont me direct mee naar de Vijverhofstraat boulevard waar knoerten van bomen zorgen voor een groene oase. Aan diverse bomen zijn versierde banden aangebracht met woorden als ‘Leef’ en ‘Ik voel me niet ziek’. De buurt heeft ze geadopteerd, omarmd en wil ze niet kwijt. ‘Er zijn hoogstens 1 tot 2 ziek’ stelt Arnoud ’en die worden dan ook gerooid.’

Aanvankelijk was de bewoners verteld dat er één tegel bij zou komen aan de Hofbogen kant en één tegel eraf aan de overzijde. Nu wordt de stoep aan de Hofbogen kant 5 meter breed. Arnoud heeft hier geen bezwaar tegen, maar tegelijkertijd gaat er aan de overkant 1,20 meter af. ‘Hierdoor moeten al deze bomen gerooid worden.’

Volgens Schuurman moeten we naar een heel ander ontwerp en dit veronderstelt een ander denkraam. We moeten overgaan naar ’gedeelde ruimte’(shared space), een concept dat al 10 jaar oud is maar door de gemeente als gloednieuw en experimenteel bestempeld wordt.

‘Ga maar eens een kijkje nemen achter het Centraal Station in Amsterdam. Je ziet er een flexibele inrichting. Ook al kost het een aantal parkeerplaatsen, deelmobiliteit rukt op.’

Bewoners voeren actie
Arnoud vertelt hoe in de Oogst met Mij Mee tuin de gemeenteraadsleden arriveerden. Er waren veel bewoners aanwezig, solidair met de boombeschermers. De raadsleden waren gevoelig voor de argumenten. ‘We kunnen spreken van goed overleg.

Er kwam een digitale raadsvergadering en er wordt aan gedokterd.’ Ook bij de Wijkraad kreeg Schuurman een luisterend oor.

D66 en Groenlinks kwamen nog apart langs en ook dan was er een grote opkomst van buurtbewoners. ‘Je moet anders kijken naar je omgeving.’ Een bewoonster komt langs. ’Als de bomen verdwijnen is het uit met mijn loopje. Ik voel me best een beetje angstig.’

De Agniesebuurt bewoners willen in een prettige wijk wonen. Schuurman wijst naar een grote plataan in de Teilingerstraat, pal tegenover het glazen gebouw. Deze boom gaat ook weg, onder het motto ‘Alle platanen zijn ziek.’ Arnoud moet nog even kwijt dat de 50 meter hoge toren boven het glazen JIP gebouw een weinig gevoelige aansluiting is bij de woonbuurt. De corona tijd heeft volgens Arnoud twee gezichten. ‘Je bent meer bewust van je omgeving en je gaat zorgen voor elkaar aan de ene kant.

Aan de andere kant ligt een top down denken op de loer.’ Het lijkt ons stug dat de bewonersactie ten gunste van het bomenbehoud geen resultaat oplevert. De boulevard past perfect bij de promenade plantée op het Hofbogen dak.

Kunstenaar Chris Ripken waarschuwt voor miskleun
Volgens Chris Ripken bewoner op de hoek Herlaerstraat / Vijverhofstraat is de overkant van de Hofbogen een druk belopen stoep.

Bij het ophangen van de witte papieren stroken met liefdevolle teksten viel het hem op dat bijna niemand de plannen van de gemeente kent en dat praktisch iedereen voor het behoud van de brede stoep en de bomen is.

 

Als de schaduw van de bomen weg is zullen volgens Chris bewoners wegbakken, dit naast het esthetische aspect dat de bomen de straat bieden. Volgens wijkraadslid Theo Coskun hebben diverse bewoners bomen geadopteerd, een heel belangrijk punt.