Berrii van der Linden en Marc van de Wiel ontmoetten elkaar als buren bij het vergeten pleintje achter gezondheidscentrum Gezond Blijdorp, waar vroeger de... De Blije Tuin: een siertuin voor de buurt

Berrii van der Linden en Marc van de Wiel ontmoetten elkaar als buren bij het vergeten pleintje achter gezondheidscentrum Gezond Blijdorp, waar vroeger de bibliotheek gevestigd was. Zou daar niet iets beters van te maken zijn? Ze startten het bewonersinitiatief De Blije Tuin.

Een aantal weken geleden konden we zien hoe het oude pleintje op de schop ging. Binnen een week was het pleintje opnieuw bestraat. Plantvakken en slingerpaadjes werden aangelegd en de gekleurde leeuw stond ineens op het hondenuitlaatveldje aan de Noorderhavenkade. De wijkkrant ontmoet Berrii en Marc naast de werkzaamheden.

Plein voor de buurt
Berrii: “Wij wonen op de Noorderhavenkade in Bergpolder en kijken uit op het pleintje. Naar beneden kijkend werd ik niet vrolijk van wat ik zag. Marc: “Ik heb zelf een tuin, maar dan nog vind ik het heel belangrijk dat er groen en bloemen in de wijk zijn.

Bijen en insecten kunnen daar voedsel en een veilig thuis vinden. Biodiversiteit is belangrijk voor ons allemaal”. Berrii: “Dit moet anders kunnen, dachten we. We vonden drie andere buren die ook mee wilden doen, met z’n vijven kun je een bewonersinitiatief starten.

Samen met wijknetwerker Sanne Lansdaal zijn we gaan kijken hoe we op deze plek iets beters konden realiseren. Dat was nog een hele klus.”

Biodiversiteit
Berrii: “Met zijn vijven hebben we bedacht wat we wilden: veel verschillende planten en struiken die op verschillende momenten in bloei staan.” Marc: “Het moet een plek worden waar mensen even lekker kunnen zitten en genieten van de bloemen en zoemende insecten.”

De bewoners maakten zelf het ontwerp en informeerden de buren uit de directe omgeving om draagvlak te creëren. Een aantal bewoners wilden graag dat de pingpongtafel bleef staan, dus die werd ook in het plan gezet.

Toen we dit interview een paar weken geleden hadden was het opnieuw bestraten van de tuin klaar, alleen de planten moesten nog door de gemeente besteld worden en dan gaan de bewoners de tuin beplanten. ‘De vijf’ zullen de tuin zelf gaan onderhouden.

Helen van Vliet, in samenwerking met Blijdorpnieuws