Fleur van Dooren studeert Stadslandbouw in Dronten en loopt stage bij de Stadsboerin in Schiebroek, een ecologische tuinderij waar groenten, fruit, bloemen en kruiden... “Iedereen houdt van aardbeien!”

Fleur van Dooren studeert Stadslandbouw in Dronten en loopt stage bij de Stadsboerin in Schiebroek, een ecologische tuinderij waar groenten, fruit, bloemen en kruiden worden geteeld. Daar zag Fleur dat aardbeien plukken heel populair is bij kinderen. Dat bracht haar op een origineel idee voor Bergpolder, een aardbeientoren!

“Ik hou van groen en wil graag meer groen in de wijk brengen waar anderen van kunnen genieten. Fruit spreekt aan. Aardbeien zijn gezond en lekker. Ze zijn makkelijk in onderhoud, je hebt al snel een oogst en ze hoeven niet per se in een kas”, vertelt Fleur. En lachtend: “Ik ben nog nooit iemand tegenkomen die zei: ’Aardbeien gadver, vind ik niks an’. Iedereen houdt van aardbeien!”

De toren heeft de vorm van een piramide met aan vier zijden vier verschillende rassen aardbeien, die op verschillende momenten in de zomer aardbeien gaan geven. “Iedereen mag de aardbeien plukken: bewoners, passanten, toeristen; kinderen kunnen laag bij de grond want elke zijde heeft meerdere verdiepingen.”

“Het wormenhotel in de Bergpolderstraat heeft me ook geïnspireerd voor de aardbeientoren” Fleur van Dooren

Op het anders zo rustige pleintje in de Mackaystraat heeft de aardbeientoren al heel wat belangstelling van nieuwsgierige bewoners getrokken. “Toen ik bezig was met de toren spraken mensen in de buurt me aan dat ze het leuk vonden dat er iets gebeurde op het pleintje. ‘En als je hulp nodig hebt, laat maar weten’, zei een buurvrouw.”

“Het is ook mijn wens dat in deze zware tijd, waarin veel mensen op zichzelf zijn aangewezen of zelfs eenzaam zijn, via de aardbeientoren toch verbinding met elkaar kan worden gemaakt, door op het pleintje een praatje met elkaar te maken of door samen aardbeien te eten.”

Frank Zwinkels