Rotterdammers kunnen vanaf 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de... Subsidie voor opvang regenwater en meer groen

Rotterdammers kunnen vanaf 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de stad zo wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer.

Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken. Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen hier de subsidie vanaf volgend jaar voor gebruiken.

En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. ”Slechts 40 procent van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente.

 

Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden”, legt wethouder Bert Wijbenga uit.

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomerweer.

De nieuwe subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad.

Waar kan je hoeveel subsidie voor krijgen?:

€ 500 per toegevoegde kubieke meter waterberging;
€5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak;
€10 per toegevoegde vierkante meter groen oppervlak. Een combinatie is mogelijk, met een maximum van € 50.000 per aanvraag.

Zie webpagina Rotterdam Weerwoord: https://t.co/DOLOwbj0xz