Wil je er aankomende zomer genieten van je geveltuin? Dan is het nu de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Tussen het... TIJD VOOR EEN GEVELTUIN!

Wil je er aankomende zomer genieten van je geveltuin? Dan is het nu de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Tussen het thuiswerken door kan je vrij makkelijk een uurtje vrij maken voor het aanleggen hiervan. Raymond Landegent en Berend van Zanten van  stichting Groenemorgen hebben zich tot doel gesteld dat er voor 30 september 1000 nieuwe geveltuinen in Rotterdam zijn aangelegd!

Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast.

Mag je een geveltuin aanleggen van de gemeente? Ja, dit stimuleren ze zelfs. Je moet je slechts aan enkele regels houden Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1.80m van de stoep overblijft. Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken.

Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen. Planten d’r in en het grote genieten kan beginnen.

Bedenk goed welke planten u wilt gebruiken. Niet alle planten zijn namelijk even geschikt voor een geveltuin. Gebruik in ieder geval geen planten die uitgroeien tot grote struiken of bomen. De wortels van deze planten worden namelijk ook erg groot en kunnen problemen geven aan de leidingen. Je mag geen afrastering aanleggen rondom de geveltuin.De officiële aftrap van het geveltuinenproject is op 22 mei, de internationale dag van de biodiversiteit. Op 30 september moet het aantal van duizend geveltuinen gehaald zijn.

Honderd daarvan wil de stichting Groenemorgen zelf aanleggen. Via de Facebookpagina 1000geveltuinen is meer informatie te vinden. https://www.facebook.com/1000geveltuinen/