Raymond van den Broek Raymond woont in de Hooglandstraat waar hij als landschapsarchitect met bewoners een mooie speelplek creëerde met konijnenheuvel  en een... Kandidaten Oude Noorden stellen zich voor

  Raymond van den Broek

Raymond woont in de Hooglandstraat waar hij als landschapsarchitect met bewoners een mooie speelplek creëerde met konijnenheuvel  en een supersonische fietsenstalling in twee lagen. Raymond is ook imker, bijenkweker, honingboer op het dak van het blauwe-witte gebouw in ZOHO. Als architect is hij ook aangesloten bij en vaak woordvoerder van ZOHOcitizens, een samenwerkingsverband van creatieve ondernemers en bewoners.

Veel indruk heeft hij gemaakt als vrijwilliger–organisator van de AvondVierdaagse in Noord. Hij wist deze twee jaar lang op rolletjes te laten lopen. Van den Broek heeft een facebookpagina aangemaakt :Raymond WIJ Noord. Een aantal wijkraadskandidaten heeft zich verenigd in de a-politieke stroming WIJ Noord. Zij geloven in de buurtkracht, in de kracht van al die initiatieven in de wijk. Als je die met elkaar verbindt sta je sterker. Je kan ook leren van elkaar.

De politiek moet daarnaar luisteren. Bij deze mensen zitten goede ideeën en ze stoppen er ook al hun energie in. Als je burgerschap meer inhoud wil geven, moet je deze mensen omarmen. Iedere wijk heeft zijn eigen problemen, kansen en mooie punten. De accenten liggen wellicht anders. De politiek moet gevoed worden door een netwerk van initiatieven.

WIJ Noord waar Raymond van deel uitmaakt is een a-politieke beweging, die zich niet wil ingraven in ideologieën maar die de dialoog  wil aangaan. ‘Je ziet nu dat ook linkse partijen gaan samenwerken.’ ‘ De nadruk moet niet liggen op hoe onderscheiden we ons, maar op wat verbindt ons.’ Iedereen moet serieus genomen worden met zijn initiatieven en wensen.

Noord is  niet de rijkste of de sterkste wijk, maar jongeren moeten de ruimte krijgen om zich te ontplooien. Als ze geen grip krijgen op hun leven, krijg je enkel maar rottigheid.

 

  Mohammed Menouar

Mohammed woont in het Rottekwartier en is docent Maatschappijleer bij Zadkine. Hij wil wat terug doen voor de buurt. Dat is zijn politiek engagement. Voor zijn studenten wil hij een praktisch voorbeeld zijn en weten waarover hij praat. Hij wil zijn studenten ook aanspreken vanuit betrokkenheid.

Mohammed houdt van de pleinen in het Oude Noorden. Het zijn ontmoetingsplekken voor alle geuren en kleuren. Voor hem is het verbindingselement essentieel. Daarnaast is ook een Noordplein met zijn Oogstmarkt belangrijk voor de economie en een werkplek voor bewoners. De pleinen zijn belangrijk voor de evenementen gericht op talentvorming voor jongeren. Ook dit is een speerpunt voor Mohammed. ‘Open ruimte is belangrijk voor de stad.’

De prioriteiten van Menouar liggen op het terrein van verbinden in de brede zin. Arm en rijk met elkaar verbinden, bewoners met elkaar via bewonersinitiatieven, partners in de wijk van opbouwwerk tot politie, bewonersverenigingen en woningcorporaties. Voor Menouar kan de wijk nog een stuk groener en schoner via regelmatiger vuilophaal. Dan heb je ook mindere last van ratten! Mohammed wil armoedebestrijding. Het Oude Noorden staat in de armoede top tien. Armoede op financieel en cultureel gebied. Daarom wil hij jongerenpodia. Dit leidt tot talentontwikkeling, vergroten van het jongerennetwerk en minder overlast.

Bewonersinitiatieven moeten zich ook richten op eenzaamheidsproblematiek. De wijk is niet alleen jong. ‘Versterk de creatievelingen en kunstenaars’ is ook een motto van Menouar. ‘Zorg voor een warm onthaal van nieuwkomers. Dit leídt tot een positieve spiraal. Verandering begint altijd bij jezelf.’ Meer weten van Mohammed Menouar? M.menouar@zadkine.nl

 

  Dejaneira Hanley

Dejaneira liet zich overhalen door de gebiedsnetwerker om als jongere mee te doen met de wijkraadsverkiezingen. Ze wil zich uitdrukkelijk inzetten voor de jongeren. Ze wil ook het Oude Noorden de warmte terug geven van vroeger, zoals de braderieën waar gewone buurtbewoners aan kunnen meedoen.

Dejaneira is bekend om haar activiteiten voor jongeren die ze sterker wil maken. Ze geeft workshops, modeshows en maakt jonge meiden gevoelig voor kunst en cultuur. Evenementen vindt ze belangrijk op het Noordplein,in de straten en in de Huizen van de Wijk. Naast de Oude Noorden warmte moeten ook nieuwe dingen van de grond komen.

Waarom zorgen we niet voor een programmering van de Huizen van de Wijk? Dat komt niet vanzelf. De jongeren hebben Dejaneira’s foto gezien op het billboard. ‘Je bent beroemd’ lachen ze. Dejaneira studeerde maatschappelijk werk en is docent Omgangskunde. Van SOL( jongerenwerk) kreeg ze haar eerste opdracht. In het Klooster organiseerde ze het jongerenevenement ‘Voici la Femme’.

 

  Joao Gomes

Joao zit in het bestuur van de Kaapverdische vereniging Flores Das Ilhas, de bloemen van de eilanden. Hij organiseerde in het laatste jaar een drietal festivals in het Klooster, op het Pijnackerplein en in Mozaiek, onder de naam Noord in kleur.

Joao wil via dans en muziek en proeven van elkaars eten, mensen dichter bij elkaar brengen. Hij spot ook jong talent. Joao was jaren lid van de deelgemeente en woont op Zwaanshals.Hij is leraar techniek met name elektronica aan de technische school in Zoetermeer. Hij wil jongeren interesseren voor techniek, waarin toekomst in zit.

Joao pleit voor de zachte waarden in onze samenleving. Leer elkaar kennen en waarderen. Meer weten over Joao? mailto:joaomanuel1118@gmail.com

 

  Cevdet Imer

Cevdet is geen onbekende in het Oude Noorden. Hij bracht er zijn jeugd door en was vrijwilliger in de Boeg waar hij coach tafeltennis was. Later was hij ook actief in het Lispunt. Zijn vrouw woont al 35 jaar in het Oude noorden. Cevdet heeft drie kinderen en is al 20 jaar werkzaam als maatschappelijk werker.

Cevdet vindt het Oude Noorden een schitterend authentiek gebied wat vooral de laatste tien jaar helemaal is opgebloeid. De huizenprijzen zijn zowat verdubbeld. Cevdet houdt van het Zwaanshals.  Hij volgt de bouwwerkzaamheden van het project Tuin van Noord nauwlettend, maar voor hem wordt het toch wat duur. Waarom hij zich kandidaat stelt voor de wijkraad? Cevdet vindt het beheer en het behoud, het op peil houden van de buurt heel belangrijk.

De Gemeente weet wel te ontwikkelen maar beheren is andere koek, dat is een grote klus. Cevdet pleit voor meer betrokkenheid. Hij wil als raadslid de ogen en oren van de buurtbewoners zijn richting de beleidsmakers.

De samenwerking tussen ambtenaren en de doorsnee burger is belangrijk. Communicatie trekt hem aan. ‘Niet zeuren, maar mobiliseren en verbinden’ is zijn devies.

 

  Ouarda Liamar

Ouarda is de 17 jarige, jongste wijkraad kandidaat van het Oude Noorden. Ze werd gepusht door haar stagebegeleider Irene, die dit werk echt iets voor haar vond. ‘Ouarda, jij wilt verandering? Er moet iemand beginnen!’ In het Oude Noorden is iedereen hecht met elkaar. Iedereen kent en groet elkaar. ‘Toch kan het nog hechter’ meent Ouarda. ‘Iedereen heeft recht op een eigen plek. Dit geldt ook voor hangjongeren, ze zoeken een eigen plek die ze niet kunnen vinden.

Vaak wordt snel geoordeeld, maar je weet niet wat er achter ligt. Als je geen interesse hebt in de ander, dan ga je hem nooit leren kennen en weet je niet waar hij voor staat. Ouarda Liamar wil verbinden. ‘We moeten meer met elkaar doen.’ Basisscholen worden abrupt gesloten, en leerlingen worden als pakketjes verschoven.

Volgens Ouarda moeten er weer meer evenementen komen net als vroeger. ‘Vroeger was er op het Johan Idaplein elke maand een evenement. Dit veranderde de buurt compleet en bracht kinderen en ouders bij elkaar. Waar zijn ze nu? Je gaat toch niet bezuinigen op wat warmte geeft!’ volgens Ouarda Liamar wordt alles zakelijker, dat is niet meer Noord.

Door evenementen gaan mensen bij elkaar zitten en maken ze contact. Dat missen we. ‘Elke week als ik als kind van school kwam kon ik ergens terecht. Nu eenmaal in de zes maanden. Het is niet meer op het pleintje zoals vroeger.’ Ouarda studeert Maatschappelijke Dienstverlening en heeft een bijbaantje bij Kruidvat. Ze werkt als vrijwilliger in de Mozaïek.

Ze wil bij de buurt betrokken zijn en blijven. Wil je mijn slogan weten? Ik maak geen onderscheid. We zijn allemaal één. Ik ben er voor iedereen. mailto:Ouarda.Liamar28@hotmail.com

 

  Surenda Molina

In 2015 kwam Surenda in het Oude Noorden wonen en wel boven de gezellige cafés met uitzicht op het prachtige Noordplein. Het was Augustus en er was van alles te doen, markten, kinderspelen, kermis, een containerbar en een Foodtruck festival. Surenda kwam onder de indruk van de warmte en verloor haar hart aan de wijk. En dan nog een lange winkelstraat vlak om de hoek. Hoe anders werd het in de winter, tijdens de donkere dagen.

Surenda ging zich ergeren aan het zwerfvuil en aan die mooie fontein die nooit water spuit. De verlichting bij de bomen die al niet veel was, werd weggehaald en vervangen door zwakke lantaarnpalen. Als ze het plein oversteekt schrikt ze soms van een schaduw die op een bankje zit. Molina gaat buurtbijeenkomsten bezoeken en spreekt eertmans aan. Het gaat een tijdje goed en dan is het weer pet. Ze wil er iets aan doen door zich kandidaat te stellen voor de wijkraad.’ Weg met duivenoverlast en de volle containers.’ Op het Noordplein gebeuren nog te weinig activiteiten.

De bomen moeten verlicht worden zoals op de Coolsingel, nu is het pikdonker. Hoe mooi zijn de lichtjes van de Oogstmarkt.’ Het plein kan goed schoongemaakt worden en een plek zijn voor tal van kinderactiviteiten. Wij hebben hier TOS (thuis op straat). Qua sfeer kan het Noordplein kijken naar het gezellige Pijnackerplein. Dan heeft Surenda het over de Noorderboulevard. Hier is niets mis mee, maar het is teveel van hetzelfde, het ontbreekt aan variatie.

En waarom die bloembakken niet mooi en fors beplanten. Molina wil beginnen als wijkraadskandidaat met simpel maar sterk. Het zijn de kleine dingen die het doen. Als iets er mooi uitziet hebben ze niet de neiging om het te slopen. Een plein, een winkelstraat moet uitnodigen om elkaar te ontmoeten, te zitten, te praten. We beginnen hiermee en gaan de volgende keer weer verder. Wie meer over haar wil weten: surenda molina wijkraad Oude noorden op facebook.

 

  Edwin de Voigt

Geen woorden maar Oude Noorden. Met een hashtag ervoor, die staat. Edwin de Voigt is tekstschrijver, performance dichter, organisator en medewerker van de SP. De partij die al tientallen jaren streed voor voor a-politieke wijkraden. Dat is ook de reden dat Edwin als onafhankelijk kandidaat bij het a-politieke WIJ Noord is aangesloten. Hij wil geen parlementje spelen op de vierkante meter maar gewoon met de bewoners aan de slag.

Eerlijk is eerlijk, hij woont pas vier jaar in het Oude Noorden, na twintig jaar in West. Hij woont nu met zijn gezin in de Loofdakstraat. Maar Edwin weet veel over de wijk, door zijn werk als politiek medewerker neemt hij een bak aan ervaring mee vanuit het stadhuis. Hij verzon ooit het project Buurten in de Wijken, raadsleden moeten dan elke maandag een andere buurt in om te praten met wijkagenten, welzijnswerkers, bewonersinitiaitieven en andere clubs, zonder de waan van de dag, gewoon kennismaken en bijpraten.

De werkelijkheid staat niet op papier maar ligt letterlijk op straat, weet hij. ‘Soms vallen zaken in het echt wel mee die in de gemeenteraad met veel poehaa worden besproken, en soms is een situatie in het echt veel zorgelijker dan op papier.’ Het is volgens Edwin belangrijk dat bewoners weten dat beslissingen over de buurt vaak nog niet genomen zijn, zo wordt het vaak wel gepresenteerd zodat het proces wat ‘soepeler’ verloopt. Bewoners willen niet meepraten maar meedenken en eventueel beslissen.

In het Oude Noorden heeft Edwin zich in de korte tijd dat hij er woont hard gemaakt voor meer verkeersdrempels, zodat kinderen veiliger kunnen spelen. Maar ook voor het opknappen van het parkeerpleintje aan de Loofdakstraat met kunst op een trafohuis en wat plantjes. Verder steunt hij allerlei initiatieven in de buurt die nieuwe (nieuwbouw) en oude bewoner samenbrengen.

Hij maakt zich ook druk om de verwaarloosde historische rug-aan-rug woningen. Deze mogen volgens hem nooit gesloopt worden, er zit namelijk een opknapverplichting op. Nu is het net Rio aan de Rotte.

 

  Anja Berkelaar

Anja stelt zich voor als een onafhankelijke kandidaat voor de wijkraad Oude Noorden. Ze heeft geen zin in vervelende politieke spelletjes. Ze wil zich inzetten voor ondernemerschap en multiculturele creativiteit. Als wijkraadslid wilt ze transparant zijn en ook nee kunnen zeggen. Anja kan besturen. Ze was assistent gouverneur van elf Rotaryclubs, is hiermee gestopt en wil haar tijd nu besteden aan de wijkraad.

Ze is betrokken bij de Tuin van Noord (voormalig gevangenisterrein) en is lid van de denktank die de Zwartjanstraat wilt verbeteren. Anja staat ook voor een schone wijk. ‘Juist het feit dat je als onafhankelijke kan meedoen heeft mijn verkiesbaarheid bepaald: partijkadaverdiscipline is me niet zo op het lijf geschreven.

Met 59 jaar Rotterdammert, 40 jaar docent & ondernemer, 30 jaar bewoonster Oude Noorden, 11 jaar Rotterdamse Salon / Koopmans-huis, 6 jaar denktank Noorderboulevard, 4 jaar bestuur Het Klooster, 4 jaar organisatie Picnic Island, 3 jaar Raad van Advies Plezierrivier de Rotte meen ik een helder denk- en doekader te hebben.

De bewoners bepalen die geschiktheid! Met uw stem doe ik mijn best in de Wijkraad Oude Noorden! Dat we samen het lekker & verrassend schoon heel en veilig houden met al die prachtige evenementen. Dat we met billijkheid en redelijkheid het leuk houden tussen culturele groeperingen. Daar gaan we voor in Noord!’

 

  Martha Harel

Sinds 1999 woont Martha Harel in het Oude Noorden en vanaf het begin was ze actief betrokken bij de buurt. Er was toen veel overlast van drugsdealers en hangjongeren die geluidsoverlast veroorzaakten. Martha werd gevraagd om voorzitter van de bewonersvereniging te worden. Daar heeft zij zich erg voor ingespannen. Elk jaar was er een mooi programma voor jong en oud. Van muziek, buurt brunch, soep in de koepel, sport, tot een kunst- en curiosamarkt.

Er was veel aandacht voor de leefbaarheid van de omgeving. Meer groen kwam op het plein. Tien jaar is Martha voorzitter van de bewonersvereniging geweest. Daarna bleef ze bezig met haar omgeving. Zij zit bij de Dames van Noord, een groep vrouwen die leuke dingen met elkaar doet en op maatschappelijk gebied ook iets voor de wijk betekent. In de periode 2014/2016 was Martha actief bestuurslid van de Stichting Noorderboulevard.

Ze zit in de Burgerjury en in de actiegroep “Droge Voeten”. Ook is zij betrokken bij verschillende kleinere projecten in de wijk. Na jaren in de financiële sector gewerkt te hebben is Martha sinds 2013 ondernemer (B&B). Martha heeft zich onder de naam De Kracht van NOORD (géén politieke kleur), kandidaat voor de wijkraad gesteld omdat ze ziet wat een wijk mooier maakt, maar ook wat een wijk nodig heeft om nog beter te worden op verschillende gebieden.

Voor haar wijk heeft zij brede belangstelling en betrokkenheid. Belangrijke aandachtspunten voor haar zijn: veilgheid (verkeers-/criminaliteit) – handhaving!! ; armoedebestrijding; alle kinderen gelijke kansen geven zich te ontwikkelen; eenzaamheid van bewoners.

De parels in wijk moeten de aandacht krijgen die ze verdienen. Kunst- en Cultuur is al goed op de kaart gezet in het Oude Noorden en moet behouden blijven voor de wijk. Samenspraak met bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen is noodzakelijk. Zij maken immers de wijk.

Wil je meer weten over De Kracht van NOORD of over de wijkraad? De Kracht van NOORD houdt OPEN HUIS tot de verkiezingen. Elke zaterdag van 15-18 uur en elke maandag van 19-21 uur. Locatie Pijnackerplein 3 (souterrain)

 

  Tom van Leeuwen

Tom van Leeuwen woont nu 5 jaar in de Jensiusstraat in het Oude Noorden met veel plezier. Hij wil wat terug doen voor de wijk. Hij richt zich vooral op de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers. Het Kruispunt Burgemeester Roosstraat-Noordsingel is hem een doorn in het oog.

Het Gebiedsplan van de huidige gebiedscommissie wil hij voortzetten. Tom studeerde personeelsbeleid en communicatie. Hij vindt het Oude Noorden een mooie wijk met een mix van jong en oud en een goed cultureel klimaat met tal van evenementen. Hij houdt van de Zwart Jan en Zwaanshals. Andere belangrijke items van Tom zijn de stadstuinen en tegengaan van zwerfvuil.

Hij wil de wijkconciërge Peter de Heij honderd procent ondersteunen. Kunstroutes en galeries moeten de ruimte krijgen. Meer aandacht moet besteed worden aan jeugd en theater. Tom ziet het als de grootste opgave Oude Noorderlingen en creatieve nieuwkomers met elkaar te verbinden. Van Leeuwen ziet zichzelf als verbindend en daadkrachtig, met oog voor iedereen.

Ook wie moeilijk communiceert krijgt zijn aandacht. Met Viola Schaaff gaat hij in het kader van Opzoomer Mee diverse straten schoonmaken. Aanpakken!

 

  Hüsniye de Roock

Hüsniye de Roock is een vrouw van het volk. Ze is geboren en getogen in het Oude-Noorden en wel in het straatje Coen Moulijn. Ze kent iedereen en staat altijd klaar voor oud en jong. Ze strijdt vooral tegen de armoede en organiseert diverse activiteiten voor senioren zowel in het Klooster als in Mozaiek.

Ze maakt zich sterk voor de Zwartjan en de Hofbogen. ‘Ik heb 4 jaar geleden al aangegeven in het Gebiedsplan Noord dat er wat gedaan moest worden met de Noorderboulevard: Geen spookstraat! Mijn collega’s van de gebiedscommissie hebben het mede ondersteund.’ ‘Eindelijk zijn we met de Hofbogen vele meters verder gekomen, met veel betrokken mensen.

’ Als vrijwilligster zetten ze zich jaren in voor Resto van Harte. Met het organiseren van haar populaire bingo wil ze vooral de sociale cohesie bevorderen. Hüsniye was lid van de Gebiedscommissie en werkte mee aan het samenhangend gebiedsplan. Ze vind de wijkraadsverkiezingsplannen spannend en is benieuwd hoe het gaat lopen zonder voorzitters. Hüsniye heeft altijd de mensen serieus genomen.

Ze voerde actie via de Mars tegen de armoede en protesteerde tegen afname van sociale woningbouw. Vroeger was het in het Oude-Noorden ‘ons kent ons’, die warmte moet terug komen. ‘Waardeer de warmte die er is.’
Contact opnemen met Hüsniye? mailto:H.deroock@rotterdam.nl

 

  Rolando Rego

Rolando is een nieuwe bewoner in de Raephorststraat, maar geen onbekende met het Oude Noorden. Zijn halve familie woonde hier en als jongere was hij vaak in de buurt te vinden. Rolando wil zich inzetten voor een veilige wijk zowel sociaal als fysiek maar ook voor een schone wijk. Met zijn buren heeft hij een WhatsApp voetbalgroep gemaakt waarmee ze regelmatig afspreken op het Johan Idaplein, waar ze met de wijkjongeren een leuke band hebben opgebouwd.

’Er zijn heel wat talentjes onder die jongens!’ Rolando probeert ze op een voetbalvereniging te krijgen. Er is de steun van het Jeugdsportfonds, nog te weinig bekend in de wijk. Het is duidelijk dat Rolando voor positieve veiligheid is. ‘Praat met die jongens, dan weet je wat hen beweegt.’ De jongeren zijn de toekomst van de wijk. Bij Albert Heijn hoor je ‘Dag buurman’. Ze kwamen aan de deur bellen als hij zijn sleutels in het slot had laten zitten. Dat is sociale samenhang. Verder ergert hij zich aan het vuil op straat.

Rolando houdt van de Rotte en het nabije Kralingse Bos. Rolando is 46 jaar, heeft drie dochters en is een trotse opa van een kleindochter. Hij is ook een trotse bewoner van het Oude Noorden. Een wijk waar hij met veel plezier woont.

Maar een wijk waar het wel beter kan en moet. Rolando brengt ook de warmte mee van de Kaapverdische gemeenschap en de grote openheid voor alle buurtbewoners die willen gehoord worden.

  Viola Schaaff

Viola Schaaff bekend van de Jensiustuin schreef ons een leuk stukje. ‘Ik ben geboren in West, maar al 37 jaar woonachtig in Noord (van het Liskwartier via de Provenierswijk naar het Oude Noorden). Na de middelbare school heb ik met veel plezier gewerkt als verpleegkundige. Met pijn in mijn hart moest ik echter na 6 jaar stoppen, omdat ik een vorm van reuma bleek te hebben.

In de afgelopen 10 jaar heb ik me veelvuldig ingezet als vrijwilliger. Op diverse manieren heb ik bijgedragen aan het versterken van de wijk. Bijvoorbeeld als dierenopvang, maar ook bij de zeefdrukkerij op de Zomerhofstraat en als medewerker op diverse festivals. Daarnaast heb ik me ingezet voor de buurt door de (tijdelijke) Jensiustuin gerealiseerd te krijgen.

Zo heb ik bewoners, ondernemers en gemeente goed leren kennen. Het helpt dat ik vaak buiten ben met mijn hondje, Barry. Ik zie alle hoeken en gaten in de buurt en praat met mensen. Ik weet wat er speelt en los zaken op zoals verkeerd geplaatst grof vuil of overlast van ongedierte.

Ik zet me in voor het welzijn van mens, dier, groen en wijk. Mijn netwerk is groot, ik kan me verplaatsen in diverse situaties en ik ben betrokken. Volgens mij ben ik daarom een goede vertegenwoordiger in de wijkraad voor de inwoners van het Oude Noorden.’