De Wijkraad Oude Noorden organiseerde met gebiedsnetwerker Haika Nanninga een Spreekuur op Straat bij het Heer Vrankeplein. Bewoners konden bij Haika en een aantal... Spreekuur op Straat

De Wijkraad Oude Noorden organiseerde met gebiedsnetwerker Haika Nanninga een Spreekuur op Straat bij het Heer Vrankeplein. Bewoners konden bij Haika en een aantal collega’s van wijkagent tot jongerenwerk, TOS en DOCK terecht voor allerlei vragen en opmerkingen over hun straat. De aanhoudende regen dreef het gezelschap het voormalige van Speijk in, waar gemoedelijk kon gepraat en geluisterd worden. De bewoners opkomst was aardig. Hier een kleine greep uit ter tafel kwam.

Droge voeten
De bewonersvereniging Top Van Noord concentreert zich op dit moment op de 60 plantenbedden aan weerszijden van de Soetendaalseweg. Gemeentewerken zorgt voor beplanting en onderhoud. Bewoners kunnen ook een bed adopteren. Ze kunnen planten wat ze willen maar zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Een ander aandachtspunt is de wateroverlast. Hoe houden we droge voeten? Zo zijn de achtertuinen van de Hoekse straat veranderd in een moeras. De bewonersvereniging heeft een beperkt bestuur en slechts een aantal  vrijwilligers.

Hun inzet is dan ook beperkt tot het verzorgen van communicatie. Je kan deelnemen aan een facebook groep door vriend te worden. De bewonersvereniging verleent ook faciliteiten zoals ruimte en meubilair. Eigenlijk zijn alle bewoners de Top Van Noord. Bewoners kunnen bewonersinitiatieven indienen en zelf activiteiten ondernemen. De vereniging en professionals van DOCK of het Klooster kunnen hierbij helpen en hun ervaringen inbrengen.

Bewonersinitiatieven
In de discussie rond de tafel bleek dit een eyeopener. ‘Met een kleine groep kan je niet allerlei dingen organiseren. In ieder kan met vrienden en buren een initiatief nemen’ aldus Ingrid van Top van Noord. ‘ Volgend jaar komt er dan zeker Halloween!’ klonk het. Bevlogen bewoners willen zelfs maandelijks een activiteit op het Heer Vrankeplein voor de kinderen. Een bewoonster vertelde hoe ze vroeger éénmaal per week de straat veegden en éénmaal per maand het plein schoon maakten. Het was enigszins onduidelijk op welke tijden men van het Oude van Speijk kan gebruik maken als bewoners.

Het kinderwerk en jongerenwerk was nog weinig zichtbaar. Besloten werd een contact te leggen met Olive en Tekin van SOL bij het Klooster. Het jongerenwerk is erg overlast gericht en individueel. Toch kunnen jongeren deelnemen aan voetbaltraining en kickboksen. Op dit moment nemen 30 kinderen deel aan de woensdagmiddag activiteiten bij het Klooster. De deelname van kinderen aan het verenigingsleven bijvoorbeeld voetbal is nog veel te weinig. De inzet van de ouders om de kinderen richting Kralingse bos te brengen is minimaal. Financieel kan het jeugdsportfonds helpen.

Alle bewoners zijn Top van Noord
Een bewoonster wees op het vroege activiteiten werk van het vrijwillige buurt huisje ‘De Kop’ . Veel is mogelijk. De nieuwe directeur van basisschool De Fontein Matthijs Stemmer presenteerde zich. Een samenwerking van bewoners met de school kan met het Heer Vrankeplein wonderen verrichten. In elk geval leidde de bijeenkomst tot meer begrip en bewustzijn dat iedereen actief kan worden en bewonersinitiatieven kan indienen en partners hierbij kan vinden.  Wij zijn de Top van Noord!