De wijkraden uit Noord ageren tegen het brute optreden van aannemers die moeten voorzien in gemeentelijk groenonderhoud. Achterstallig snoei-onderhoud en klachten van bewoners hebben... Wijkraden willen ecologisch groenbeheer

De wijkraden uit Noord ageren tegen het brute optreden van aannemers die moeten voorzien in gemeentelijk groenonderhoud. Achterstallig snoei-onderhoud en klachten van bewoners hebben geleid tot het met de grond gelijk maken van diverse heesters en vruchtenstruiken. Na flink gemaaid te hebben in oktober is in februari het restant plat gesnoeid.

Een enorme klap voor de biodiversiteit. Niet alleen de leden van de wijkraden maar ook de bewoners uiten hun zorgen. Het cluster groen geeft aan geen extra budgetten te hebben om af te wijken van grote bestekken en de wijze waarop gewerkt wordt.

Maatwerk is daarom in veel gevallen niet mogelijk, waar het juist zo gewenst is.

Het belang van biodiversiteit en goed flora/fauna beheer zou niet ter discussie moeten staan. Een planning kan aangepast worden en onderhoud zou flexibel moeten zijn op het moment dat acties niet ten goede komen aan de natuur.
Gedurende een langere periode, van half februari tot eind april vragen de wijkraden extra aandacht voor het voedselaanbod en de nestelgelegenheid van bijen.

Door duurzaam snoei, maai, zaai en plantgoed te gebruiken in de openbare ruimte. Wat betreft het bermen maaien: Bij – vriendelijk maaibeleid is voor de Gordelweg noodzakelijk omdat daar veel diverse bloemen aanwezig zijn. Wat de singels betreft, deze worden momenteel te vaak en te kort gemaaid. De aannemer kan de hoogte van het maaiblad verstellen.

Langer gras zorgt voor meer bloemen, koelt de plekken bij hitte voor watervogels en verschaft ze natuurlijk voedsel. De taluds worden veel voor picknicken en zonnen gebruikt. Dit intensieve gebruik kan beter herstellen met iets langer gras.

Actieplan tegenover praktijk
De wijkraden constateren dat in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen ’ wordt ingezet op meer biodiversiteit en ecologische verbindingen. De Stadsecologen van Stadsbeheer adviseren geveltuinen bio divers aan te leggen. De wijkraden zien de inzet van groenwerkers in de wijk liever ingezet op ondersteunen van bewoners.

Rotterdam heeft het Nederlands kampioenschap tegelwippen gewonnen met 1000 geveltuinen, biodivers en klimaat adaptief. Bewoners werden hierbij ondersteund door de wethouder en het Rotterdams Weerwoord. Er is extra budget nodig voor communicatie vanuit de opdrachtgever (Stadsbeheer ) met de onderaannemer en zelfbeheerders.

Op de conferentie Groen van de Toekomst in september 2019 werd gesteld door de gemeente Rotterdam/ Stadsbeheer dat als een aannemer niets weet van ecologisch groenbeheer en afspraken met bewoners, deze niet in de openbare ruimte aan het werk kan.