Opzoomer Mee bestaat sinds 1994. Opzoomeren is zorgen voor een goed contact met je buren en samen zorgen voor een prettige straat om in te... 25 Jaar Opzoomeren

Opzoomer Mee bestaat sinds 1994. Opzoomeren is zorgen voor een goed contact met je buren en samen zorgen voor een prettige straat om in te wonen. Straat activiteiten zijn een goed middel om dat voor elkaar te krijgen. Naast het samen verfraaien of opknappen van de straat kan een straatfeest, barbecue of spelletjesdag voor de kinderen ook een manier zijn om de straat te Opzoomeren. Het begrip Opzoomeren is ontstaan in de Opzoomerstraat.

De straat is vernoemd naar de 19e-eeuwse jurist en filosoof C.W. Opzoomer. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw verloederde de Opzoomerstraat en vormden drugspanden een bron van ergernis. De bewoners kozen in plaats van harde acties voor een positieve aanpak en gingen zelf aan de slag. Ze begonnen met het aanvegen van de straat, het aanbrengen van verlichting aan de gevels en het opfleuren van de straat. Met hulp van de politie verdwenen ook de drugspanden uit de straat.

  

Sociale Vernieuwing
De actie van de Opzoomerstraat was ook een goed voorbeeld van sociale vernieuwing, een verzamelnaam voor manieren om met elkaar de problemen in de grote stad aan te pakken. Het toenmalige projectbureau Sociale Vernieuwing van de gemeente Rotterdam ging dan ook achter het Opzoomeren staan en stimuleerde andere straten om het voorbeeld van de Opzoomerstraat te volgen.

Opzoomeren werd een rage en leidde tot een stedelijke Opzoomerdag op 28 mei 1994. Twintigduizend Rotterdammers waren deze dag in de weer een knapten met elkaar straten en pleinen op.

  

Participatiesamenleving
Het Opzoomeren heeft in de loop der jaren veranderingen ondergaan, maar de kern is altijd hetzelfde gebleven: bewoners die de handen ineen slaan en met elkaar activiteiten en initiatieven in hun straat ondernemen. Van hieruit zijn overal in Rotterdam netwerkjes van bewoners ontstaan die op de een of andere manier met elkaar in contact staan.

De laatste jaren worden straten die Opzoomeren ook uitgedaagd om zich in te zetten voor maatschappelijke thema’s als Lief & Leed (burenhulp en aandacht voor elkaar), taalontwikkeling (voorlezen aan kinderen, buren helpen met Nederlands leren spreken) en de aanpak van zwerfvuil. Was de Opzoomerstraat ooit een goed voorbeeld van sociale vernieuwing, nu zijn de initiatieven van straten rond deze thema’s en we hopen dat in de toekomst dit weer door bewoners wordt opgepakt.