Het Klooster wordt zowat overrompeld door nieuwsgierige bewoners met betrekking tot de bouwontwikkelingen in het Oude Noorden en Agniesebuurt. De intro wordt gegeven door... Bouwontwikkelingen, een spannend vervolg

Het Klooster wordt zowat overrompeld door nieuwsgierige bewoners met betrekking tot de bouwontwikkelingen in het Oude Noorden en Agniesebuurt. De intro wordt gegeven door transformatiemanager Jeroen Lavens die voornamelijk kantoorgebouwen wil omzetten in woningen en overbodige winkelruimte in woonruimte waar dit passend is. Piet Vollaard bepleit een natuurlijke stad, ecologisch verantwoord. Stad in de Maak breekt een lans voor de combinatie half wonen, half werken.

Opvallend is de stand van Havensteder waar gekoerst wordt op een opknapbeurt van de Burgemeester Roosstraat en de Zegwaardstraat. De sloop Vinkenstraat nadert met rasse schreden. De hoek Snellemanstraat /Vletstraat krijgt nieuwbouw. Hetzelfde geldt voor de Hartenruststraat en de Wolstraat. Woonstad is vooral bezig met funderingsonderzoeken.

Dit geldt voor de Kop van Noord, de Hoeksestraat en de Heer Vranckenstraat. Daar is zeker wat aan de hand. De Ruivendwarsstraat staat op de lijst van de sloop. Technisch gezien is herstel onbetaalbaar. Woonstad heeft een 5 jaren plan ontworpen met funderingsherstel en complete renovatie, inclusief nieuwe toiletten, keukens  en badkamers. Denise Hanenberg wijst erop dat ingezet wordt op duurzaamheid.

   

De Wasserij , een cluster van ateliers
Ook de Wasserij is van de partij. Dit gebouw dat getransformeerd werd tot een cluster van ateliers wordt officieel geopend in november. Het was snel compleet verhuurd. Het laatste atelier is aan de man gebracht. Een opvallend project is ook de hoek Noordsingel / Heemstraat , waar een kantoor gesloopt wordt en een woonflat verschijnt.

Onder de naam Noordsingel 250 worden appartementen gebouwd van 50 tot 100 vierkante meter : 9 townhouses , 36 appartementen en 10 penthouses. Binnen 2 jaar moet het kant en klaar zijn. De Correct stand is niet nieuw. Wel komen we saignante details te weten. De witte streep aan de bovenzijde verwijst naar de oude radio waar Correct voor bekend was. De witte bovenkant bestaat uit hoogwaardig plaatmateriaal , heel anders dat het gekende trespa.

Weerwoord met regentonnen 
Weerwoord, de leverancier van onder andere regentonnen waarmee water wordt opgevangen en gebruikt, is zowat uitverkocht. ‘ We willen zo een ton bij elk van onze schuurtjes ’ zegt bewoonster Wendy Groen. ‘ Mijn Eritrese buurman vindt het verschrikkelijk dat wij onze toiletten schoonmaken met drinkwater. ‘ En passant vermeldt zij dat de rouw stallen naast haar binnenterrein Zwaanshals aan een particulier verkocht zijn. Wat wordt de bestemming? Wij krijgen een enthousiaste uitleg over de regenwateropslag.

Het huidige rioolstelsel dat lekt aan alle kanten wordt vernieuwd. Hierdoor stijgt het grondwater, goed voor de huizen op houten palen, maar slecht voor de souterrains. Alle zeilen moeten bij gezet worden om huiseigenaren bij elkaar te krijgen met het oog op de isolatie van de souterrains. Wij bestuderen het Rotterdamse afvalplan. De containers krijgen sensoren die aangeven wanneer zij vol zijn. Voor de bovengrondse is dat alsnog niet mogelijk. Een gedragsverandering van de bewoners die er grofvuil naast zetten is absoluut noodzakelijk.

Je kan niet blijven ruimen. Je kan gemakkelijk een afspraak maken met 14010 ( maximaal een week wachten ). Gelukkig zijn er tal van bewonersinitiatieven die zelf de vervuiling een halt willen toeroepen. De nieuwe plannen voor de Blommersdijkselaan hangen op.

Bewoner Marcel Speet is blij dat de tuinen van de toekomstige Ruivendwarsstraat worden behouden. ‘ ik dacht, daar gaat mijn zonlicht! ‘ Al bij al een relevante bijeenkomst met als afsluitertje tomatensoep, stokbrood, een gamma van smeersels en een heerlijk wijntje. Dat brengt mensen bij elkaar en maakt de tongen los.