In juni wordt de definitieve verkoop beslecht van het 1,9 kilometer lange rijksmonument de Hofbogen. De Hofbogen BV (Havensteder en Vestia) is door het... Financiële dreiging voor Hofbogen huurders

In juni wordt de definitieve verkoop beslecht van het 1,9 kilometer lange rijksmonument de Hofbogen. De Hofbogen BV (Havensteder en Vestia) is door het Rijk verplicht tot verkoop van de Hofbogen en overdracht van de ontwikkeling aan een commerciële partij. Randvoorwaarde is wel dat het dak een compleet park wordt met een aantal commerciële plekken die wel recht op doorgang als verplichting krijgen.

Over deze gang van zaken zijn al vele besprekingen gevoerd met Gemeente, Hofbogen BV, Vrienden van de Hofpleinlijn, plannenmakers en omwonenden. De onweerswolken dienen zich nu al aan. Huurders die jarenlang de artistieke sfeer bepalen krijgen bij afloop van hun contract van de Hofbogen BV een marktconforme huur.

Artistieke pioniers en lichaamscultuur
We gaan even langs bij Elok, een timmerbedrijf dat al 20 jaar in de Hofbogen zit. Het bedrijf heeft er een boog bij gehuurd, maar betaalt daar nu wel €250,- per maand meer. Gelukkig heeft hij een compagnon. Maar het huidige huurbedrag is wel het matje. Wat de nieuwe eigenaar van de Hofbogen gaat doen is nog onduidelijk. Elok bepleit de samenstelling van de creatieve ondernemers die nu de bogen bevolken. De bogen hebben echt een artistieke uitstraling en de bedrijven werken nauw samen.

De ontwerpers van Pantoufle maken een tekening van een ovale design tafel die Elok vervolgens fabriceert. Een aantal bedrijven zijn niet begonnen aan de recente huurverhoging. Elok wil echt blijven. Hij wil niet naar de Kroon, een bedrijfsverzamelgebouw voor timmerlui. Hij wil zijn eigen ding doen en hoopt op een blijvende samenwerking met creatieve ondernemers in de Hofbogen. De projectontwikkelaar moet zich goed realiseren dat vroeger de bogen gebukt gingen onder de harddrugs en de politie alles afzette met rood-wit lint en naar kogels zocht.

Niet alleen winst telt maar ook je imago als projectontwikkelaar en je sociale betekenis voor de gemeenschap. We zien allerlei bogen die inspelen op beweging en lichaamscultuur. Van het Danskantoor tot Martial Arts, Taekwondo en Tai Chi.

Het is te hopen dat de koper van de Hofbogen de waarde van de huidige samenwerkende ondernemers en hun sociaal/cultureel benefit zal waarderen.