In een vorig nummer schetsen we het tot stand komen van het Oude Noorden, veel particulier initiatief en revolutiebouw. In de jaren ‘70 werd... Geschiedenis Oude Noorden Vervolg

In een vorig nummer schetsen we het tot stand komen van het Oude Noorden, veel particulier initiatief en revolutiebouw. In de jaren ‘70 werd een stadsvernieuwing noodzakelijk. Dit was onmogelijk zonder betrokken bewoners.

Bewoners gaan zich organiseren
Eind jaren ’60 wil de gemeente de Rotte dempen. Onder impuls van Corrie Ulenberg vormt zich een bewonersorganisatie die strijdt voor een zwembad en behoud van de Rotte. Ze lieten hun kinderen zwemmen in de fontein op het Hofplein en gaan met zijn allen in boten de Rotte op. De bewonersorganisatie vindt vooral gehoor bij de radicale vleugel van de plaatselijke, dominante Partij van de Arbeid ( PvdA). In 1974 werd de PvdA de grootste partij in de stad.

De doortastende en charismatische Jan van der Ploeg werd wethouder stadsontwikkeling. Hij zag in dat de stadsvernieuwing alleen een succes zou worden als de gemeente zou samenwerken met wijkorganen, actiegroepen, clubhuizen en opbouwwerk.

De bewonersorganisatie maakte haar eigen wijkblad dat aanvankelijk Wijk Elf heette ( Het Oude Noorden was de elfde stadsvernieuwingswijk). Het was een gestencild blaadje met de ene keer een groen en dan weer een geel kaftje. Wijk Elf werd later Wijkkrant van het Oude Noorden en in 1980 Nieuwsblad van het Oude Noorden. De bewonersorganisatie vergadert aanvankelijk in het achterkamertje van een winkelier.

 

Begin jaren ‘70 krijgen ze een eigenonderkomen in het Heilige Geest Huis, Waar nu Dona Daria zit. ’ Voor het eerst officiële erkenning voor ons werk’ zegt Corrie Ulenberg. De gerenoveerde woningen stijgen enorm in prijs. De bewoners komen in opstand en richten in 1975 de huurdersvereniging op. Samen met Crooswijk en Cool weigeren de huurders de huurverhoging. Zij storten €100,- gulden per maand op een aparte rekening.

Ook de bewoners van de Burgemeester Roosstraat laten zich gelden. Het is een groep van 35 mensen met een grote samenhang. Zodra hetzonnetje scheen verhuisden de eetkamer stoelen naar de straat. Ze weigerden hun huizen te verlaten en redden ze van de sloop. Dit zeer tegen de zin van de winkeliers van de Zwartjanstraat, die droomden van een grote parkeerplaats. De bewoners winnen de strijd en krijgen hun huizen in eigen beheer. Ze maken onderling afspraken over het verven van de gevels en het vervangen van de daken.

Sociaal Maatschappelijk leven
De samenstelling van de bevolking veranderde. Migranten vonden in het Oude Noorden hun thuis. Ook hun vrouw en kinderen kwamen eind jaren ‘70 in de wijk wonen. Begin jaren ‘70 was maar 4% van de bewoners van niet – Nederlandse komaf. In 30 jaar tijd was dit percentage opgelopen naar 62%. De winkeliers moesten zich aanpassen. De scholen moesten inspelen op de multiculturele samenleving. De bewoners in het Oude Noorden hadden pit.

Samen met het opbouwwerk zetten ze zich in voor meer ruimte en meer groen. De Stichting Samen Wonen Samen leven probeert de vooroordelen en het wantrouwen tussen de verschillende bewoners weg te nemen. Het Welzijnswerk is vooral een ontmoetingsplek voor bewoners van 0 tot 80 jaar. De uitgangspunten waren het ondersteunen van de belangen van wijkbewoners en het bevorderen van integratie.

Wordt vervolgd: Scholen in een multiculturele samenleving.