Opnieuw moeten we een stuk waardevol historisch stadsgezicht in het Oude Noorden gaan missen! De Wiekstraat is zo een historisch stukje. In 2013 werd... Historisch stadsgezicht verdwijnt

Opnieuw moeten we een stuk waardevol historisch stadsgezicht in het Oude Noorden gaan missen! De Wiekstraat is zo een historisch stukje. In 2013 werd door de gemeente de Cultuurhistorische verkenning gepubliceerd voor het Oude Noorden met als doel de historische identiteit van de wijk mee te laten wegen bij beslissingen over sloop of behoud.

Er zou moeten worden ingezet op het behouden en versterken van de historische beeldkwaliteit van de bebouwing. Toch werd voor de Wiekstraat besloten tot sloop. We weten dat funderingsherstel een te kostbare zaak was, maar jammer dat er niet wordt nieuw gebouwd achter de gevel.

Havensteder wil wel beeldbepalende ornamenten opnemen in de traditionele nieuwbouw. In de Vinkenstraat waar vorig jaar woningen werden gesloopt zal de bocht in de straat worden behouden.

Er komen eengezinswoningen in traditionele stijl met tuintje en schuurtje. Nagenoeg geruisloos verdwijnen er halve straten in Rotterdam. In het Oude Noorden begon Woonstad met de beroemde Bloklandstraat, waar ooit de beroemde voetballers Coen Moulijn, Wim Jansen en Jan Villerius opgroeiden en die in 2018 opnieuw landelijke bekendheid kreeg omdat er één huiseigenaar geen genoegen nam met de afbraak.

Het leverde een bizar beeld: een oud overeind gebleven pand dat nu is ingebouwd tussen dure nieuwbouw. En er dreigen nog meer historische stadsgezichten in het Oude Noorden verdwijnen ondanks de gemeentelijke cultuurhistorische verkenning voor het Oude Noorden.