We maakten de overdracht mee op het perron van de luchtbrug van de Hofbogen. De Hofbogen B.V MET Havensteder en Vestia geeft het stokje... Hofbogen krijgen een nieuwe eigenaar

We maakten de overdracht mee op het perron van de luchtbrug van de Hofbogen. De Hofbogen B.V MET Havensteder en Vestia geeft het stokje door aan Dudok Vastgoed, uitgekozen als koper omwille van haar visie. De overdracht was reden tot een feestje waarop huurders van de Bogen en bewoners waren uitgenodigd. De spits werd afgebeten door Adri van der Knaap die terugkeek naar het verleden.

Honderd jaar geleden verbond de Hofpleinlijn Rotterdam met Scheveningen. De Haagse elite bezocht de Rotterdamse uitgaansleven. De gezamenlijke woningbouwverenigingen wilden de verloederde Bogen een nieuw leven geven en een kwaliteitsimpuls van enorm belang voor de ontwikkeling van de buurt.

  

Het was niet niks. Sinds de aanpak die startte in 2006 werden de Hofbogen hersteld. Een groot stuk werd compleet gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Station Hofplein werd een podium voor spraakmakende evenementen als Rotterdam Mon Amour en de Rotterdamse Dakendagen.

In 2018 en 2019 werd het Spooremplacement aangepakt. In de Bogen zien we nu restaurants, jazz cafés, Zomers bloemen, architecten bureaus. De vernieuwde Hofbogen geraken mondiaal bekend om hun innovatief ontwerp. Het is een must see voor toeristen. De overdracht naar Dudok is gedaan vanuit een visie. De Hofbogen zijn van ons allen.

Een spoormuseum
Steven Cortius van Prorail vindt het een goede zaak dat Prorail die twee kilometer heeft afgestaan voor de ontwikkeling van de buurt. Hij hoopt dat er aandacht komt voor de spoorgeschiedenis, voor die bewogen verbinding met Den Haag, met vissersvrouwen, dames van lichte zeden en uitgaanspubliek.

Hij trekt een vergelijking met de New Yorkse High line, een groot groen park met ook barretjes en terrassen. Om de spoorgeschiedenis te behouden is een deel van de bovenleiding behouden gebleven, komen er spoorstaven en hoogstwaarschijnlijk een wagon. Hij prijst de eerste klas koffie van de plaatselijke horeca.

  

Dudok heeft visie
Dan komt de sleuteloverdracht aan Wouter Vos van Dudok. Het is een grote antieke sleutel, die van de Hemelpoort? Wouter Vos presenteert Dudok Vastgoed, niet te verwarren met de taartenbakker. Al heeft de vastgoedmaatschappij nu ook een afdeling Horeca Supply. Dudok gaat de uitdaging aan, integrale wijkverbetering. Hij wil een visie uitdragen. De hele wijk moet er bij betrokken worden. Omwille van de visie is Dudok uitgekozen. In de afgelopen maanden hebben ze in de wijk geïnfiltreerd.

Op tal van bijeenkomsten en feestjes waren ze te vinden. Dudok werkt met een enthousiast team van durvers. Ze hebben het Hofbogen Vastgoed goed bekeken en gaan hoe moeilijk ook de uitdaging aan. Wouter heeft veel respect voor de oude eigenaars die fase 1 en 2 succesvol hebben afgerond. Huurders en bewoners zijn voor Dudok belangrijk naast de ontwikkeling van het park. Dudok wil er een bruisend geheel van maken met kunst en betere straatverlichting.

Gemeente wil een plan
Ook de gemeente is present met de Wethouder Bert Wijbenga. De gemeente draagt haar steentje bij in nauwe samenwerking met huurders, bewoners en wijkraad. Op 1 januari 2020 moet er een gaaf plan liggen. Ook de gemeente wil investeren in de Hofbogen en de wijk.

De Hofbogen zijn één van de vijf grote prioritaire projecten van de gemeente. Dit college wil iets achterlaten. Dudok is een durfal bedrijf dat beantwoordde aan de selectiecriteria van gemeente en woningbouwverenigingen. Handel, groen en waterbestendig zijn toverwoorden. Wouter Vos belooft de deelnemers aan de overdracht ceremonie een appeltaart.

Lekker, naast een stijlvolle receptie met barbecue en lekkere hapjes. Er heerst een optimistische en hoopvolle stemming. We gaan er op zijn Rotterdams tegenaan!