Vorig jaar is er in de media veel aandacht geweest voor het alleenstaande pand aan de Bloklandstraat. Niet vreemd natuurlijk, want het was een... Nieuw naast oud in de Bloklandstraat

Vorig jaar is er in de media veel aandacht geweest voor het alleenstaande pand aan de Bloklandstraat. Niet vreemd natuurlijk, want het was een gezicht dat je niet snel ziet. Nadat alle woningen naast Bloklandstraat 108 gesloopt waren, zijn wij begonnen met de nieuwbouw. Alle woningen moesten wel netjes aansluiten op het overgebleven huis. Dat is een lastige klus geweest. In eerste instantie zou het nieuwe ontwerp hetzelfde zijn als aan de overkant van de straat. De bewoners van 108 wilde graag in hun woning blijven. Deze wens hebben wij gerespecteerd en een creatieve oplossing bedacht.

Het pand van 108 was namelijk een stuk hoger dan het ontwerp. Riki Aarden, onze projectleider, legt uit: ‘We hebben veel gesprekken gehad met de gemeente over hoe we het netjes konden laten aansluiten. We hebben uiteindelijk gekozen voor een hogere begane grond en een hogere dakrand bij de nieuwbouwhuizen. Daarnaast zijn de huizen niet hetzelfde, want dat was voor de sloop ook niet zo. Al met al ben ik ontzettend trots op het resultaat’.

Het slopen en bouwen was ingewikkeld
Naast het ontwerp was het slopen en bouwen ook een grote uitdaging. Tijdens een verbouwing lopen de werklui altijd tegen dingen aan die je niet kunt voorzien. Het pand van 108 moest voorzichtig losgezaagd worden en je weet nooit wat je daarbij tegenkomt. De woning is aan alle kanten verstevigd, zodat er niets zou verzakken of kapot zou gaan. Daarnaast moest er geheid en gebouwd worden. Riki:‘Door voorzichtig te werken en veel contact te hebben met alle omwonenden konden problemen snel opgelost worden.’

Op de vraag waar Riki het meest trots op is, zegt ze: ‘We hebben gezegd dat we het binnen 1,5 jaar met zo min mogelijk overlast zouden doen. Dat is gelukt. Zelfs nadat we alles moesten aanpassen. Een dikke pluim voor de buurtbewoners, de bewoners van nummer 108, de aannemer en alle andere die hebben meegewerkt om dit tot een succes te maken.’ Het resultaat mag er wat ons betreft zijn.

(bijdrage van Woonstad Rotterdam)