Na een vernietigend funderingsonderzoek besloot Havensteder de Almondestraat te slopen. De bewoners hebben 18 maanden de tijd om met hulp van de corporatie een... Pension Almonde en buurthuis

Na een vernietigend funderingsonderzoek besloot Havensteder de Almondestraat te slopen. De bewoners hebben 18 maanden de tijd om met hulp van de corporatie een nieuwe woning in de buurt te vinden. Sinds eind december valt het beheer anderhalf jaar lang onder de Stichting Stad in de Maak, een collectief van sociale architecten die in het Oude Noorden al vijf locaties bemensen.

Stad in de Maak zorgt voor tijdelijke huisvesting in de bovenwoningen en voor een echte buurthuis invulling van de plinten. In totaal gaat het om 52 woningen. In de plinten komen een wasserette en een muziekstudio, een huiskamer, een werkruimte voor het Zomercarnaval, een naaiatelier, een kopieer fabriek, een koffiehoek en een huurkeuken. De beheerders willen een nieuwe maatschappelijk beeld ontwikkelen en bepleiten het  behoud van de diversiteit.

   

De 18 jarige die het huis uit wil, de expat die tijdelijke ruimte zoekt en de vluchteling op zoek naar geborgenheid. Er komt ook een noodwoning. De vraag naar dergelijke experimenten is groot, maar tijdelijk beheer wordt steeds korter. De nieuwbouwwoningen in het Oude Noorden gaan als warme broodjes van de hand. Wat de kunstenaars van Stad In De Maak triggert zijn de verhalen van de wijk. Ze willen een zo breed mogelijk beeld krijgen. Netwerken worden met elkaar verbonden. Het experiment krijgt zijn voelsprieten in de wijk.

De Almondestraat wordt dé straat in de Agniesebuurt. Alleenstaande moeders kunnen in pension Almonde beurtelings op elkaars kinderen passen. Wat dan weer ruimte biedt voor flexplekken. Op de muren is een plattegrond aangebracht met de huizen van de straat op. Ronkende titels zijn er op aangebracht: Free Clinic, Washuis, Taalschool, Belhuis, Buurtkeuken, Barbier, Fotostudio, Printworkshop, Stad In de Maak met haar sociale activiteiten meent dat de bewoners recht hebben op de stad.

   

Ze moeten er betaalbaar kunnen blijven wonen en zorg dragen voor hun straat. De combinatie wonen en werken moet gestimuleerd worden, de plinten moet je vrij houden , zij krijgen dan de functie van de vroegere buurthuizen. Zijn de sociale architecten en kunstenaars de nieuwe opbouwwerkers gericht op emancipatie, solidariteit en ontmoetingen?.  

Binnenkort komt er een grote expositie van de familie Smit die van de Almondestraat een fotoarchief hebben aangelegd. De initiatiefnemers bereiken? almonde@stadindemaak.nl.  Elke dinsdag kan je ze aantreffen in pension Almonde.