De huidige coalitiepartijen en Leefbaar Rotterdam steunen de geldende woonvisie die een sociale mix in de wijken voorstaat. Met sociale stijgers willen ze de... Woonvisie onder vuur

De huidige coalitiepartijen en Leefbaar Rotterdam steunen de geldende woonvisie die een sociale mix in de wijken voorstaat. Met sociale stijgers willen ze de armoede niet concentreren. Dit betekent dat de gemeente de sociale woonvoorraad terug brengt van 69 tot 58%. Tegen 2030 verdwijnen 16.600 sociale woningen vanuit deze visie, terwijl de vraag stijgt met 17.400 huishoudens.

Bij nieuwbouw op gemeentegrond is 20% bestemd voor sociale woningbouw, 30% voor middenklasse, 30% voor hogere middenklasse en 20% voor topinkomens. Bewonersvereniging Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat, de actiegroepen Tweebosbuurt en Wielewaal, bewonerscommissie Patrimonium’s Hof, Het HKT-blok in Bergpolder en Behoud de Pompenburg hebben hun krachten gebundeld met het oog op een alternatieve woonvisie.

Ze hebben Recht op de Stad opgericht. Aanleiding was een gesprek tussen bewoners van de Tweebosbuurt en de Wielewaal met de Canadese speciaal gezant huisvesting van de Verenigde Naties.

Ook organisaties als Stad in de Maak (Almondestraat) en het Rotterdams Woongenootschap doen mee, naast kunstenaars, onderzoekers en stedenbouwkundigen. Bekende sympathisanten zijn stadssocioloog Gwen van Eijk (Erasmus universiteit) en André Ouwehand ( T.U Delft).

Volgens Recht op de Stad rekent de gemeente met verkeerde cijfers bij berekeningen van de benodigde sociale woningen. Ze willen de sociale woningbouw behouden en zijn voor zelfbewoon plicht voor kopers. Sloop en herstructurering kan, maar wel met zeggenschap van bewoners. Belangrijk voor Recht op de Stad is het afschaffen van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties en van de Rotterdamwet.

Ze willen ook meer ruimte voor woon coöperaties. Vestia en Havensteder willen graag in gesprek met het nieuwe samenwerkingsverband maar houden vooralsnog de boot af.

Woonstad is pro actiever. ‘Deze beweging is open voor inhoudelijk debat’ aldus woordvoerder Eric Smulders. Ook Woonstad constateert een falende woningmarkt en bewoners die niet gehoord worden.

Het bundelen van stemmen spreekt Smulders aan. Het vertrouwen in de huidige woonvisie is bij GroenLinks aan het aftakelen. Astrid Kockelkoren :’De wereld verandert ten opzichte van vier jaar geleden.

De wooncrisis groeit. De huidige woonvisie moet bij de komende coalitieperiode op punten worden herzien.’ Ook de PVDA wil met Recht op de Stad in gesprek.

Stadssocioloog Gwen van Eijk stelt dat ook Recht op de Stad wil dat voor iedereen gebouwd wordt. Dit hoeft alleen niet te koste te gaan van betaalbare woningen