ZOHO, de gebruikelijke afkorting voor het Zomerhofkwartier, is een stukje stad gelegen in de Agniesebuurt, eigenlijk buiten het centrum. Het is potentieel een interessante... ZOHO en woonplannen

ZOHO, de gebruikelijke afkorting voor het Zomerhofkwartier, is een stukje stad gelegen in de Agniesebuurt, eigenlijk buiten het centrum. Het is potentieel een interessante verbinding tussen het centrum en Rotterdam Noord, en wordt daarom ook vaak meegenomen in gesprekken over de ontwikkelingen van het centrum. Door de stedelijke uitstraling van de Hofpleinlijn en het voormalige Hofpleinstation kan het Zomerhofkwartier inmiddels wel gezien worden als een uitloper van de binnenstad.

Achter de rug van een groot kantoor aan de Heer Bokelweg waar een wereldberoemd architectenbureau-OMA, huist, ontwikkelde het buurtje vol oude werkplaatsen en leegstaande kantoren zich de afgelopen jaren door de gezamenlijke inspanning van creatieve ondernemers en huisbaas Havensteder tot een plek vol beweging. Van een veganistisch restaurant en een hostel, tot panden vol creatieve makers, het kunstenaarscafé EuroTrash Brewery en sinds kort een versmarkt in een grote hal, voor de gewone Rotterdammer een betere plek dan de Markthal aan de Binnenrotte. Al in 2009 begon Havensteder met het project Nu Hier het veranderingsproces op basis van slow urbanism : een geleidelijke vernieuwing van de buurt zonder grote eindvisie. Pioniers in de buurt zochten en begeleiden andere nieuwe gebruikers.

Inmiddels lijkt een volgende fase van het veranderingsproces in te gaan. ZOHO citizens is opgestaan, een collectief van ondernemers, bewoners en andere betrokkenen in het Zomerhofkwartier. Die organisatie richt zich op zaken als de ondersteuning van creatieve netwerken van vormgevers en van het bevorderen van stadsnatuur in de buurt, op milieuverbetering (afvalscheiding). De nadruk die de afgelopen jaren lag op ondernemerschap gaat wel veranderen, want ook voor deze buurt zijn woningbouwplannen. Havensteder en de Gemeente willen woningen toevoegen aan het Zomerhofkwartier. ZOHO citizens ziet daar een mooie uitdaging in en heeft aangeboden om over die woningopgave mee te denken. Dat aanbod is aanvaard en dus komen er vragen aan de orde over de betekenis van meer wonen voor het gebied, over de sfeer, de identiteit, de buitenruimte, de ondernemers en het experiment.

   

‘Wij denken’ schrijft de buurtorganisatie op haar Facebookpagina, ‘dat je een bijzondere visie met hebben voor deze ingewikkelde opgave.’ ZOHO citizens heeft het gebied, de gebruikers, de identiteit en de vraag geanalyseerd, de vaak al aanwezige kennis gebundeld en toegankelijk gemaakt. Vier thema’s werden door verschillende ZOHO citizens en met experts onderzocht en gepresenteerd. De resultaten hebben geleid tot een visie en een ontwikkelopgave. Spannend wordt de manier waarop de ZOHO citizens de relatie zullen aangaan met bewoners van het naastgelegen woongebied de Agniesebuurt, aan de noordzijde van de Teilingerstraat. De ontwikkelingen in ZOHO kunnen veel voor de Agniesebuurt betekenen.

ZOHO kan een zinvolle verbinding worden tussen het centrum van de stad en de woonwijken in Noord. ZOHO met een nieuw in te vullen woonbestemming kan behoeften oproepen aan nieuwe voorzieningen als groen en gezondheidszorg die horen bij een goed woonklimaat voor een veel grotere buurt. Puntkomma, Stadmaken Special, www.puntkomma.org