Elk jaar in december lijkt ‘t alsof er kerstbomen zweven net boven het water van de Bergsingel! De versierde kerstbomen met knipperende lampjes zorgen... Bergsingel in sprookjesachtige kerstsfeer

Elk jaar in december lijkt ‘t alsof er kerstbomen zweven net boven het water van de Bergsingel! De versierde kerstbomen met knipperende lampjes zorgen overdag en vooral ‘s avonds voor een unieke, sprookjesachtige kerstsfeer in de singels tussen de Bergselaan en Gordelweg.


De zwevende, of eerlijk gezegd, drijvende kerstbomen zijn een initiatief van enkele bewoners op de Bergsingel. Samen met hun buren hebben ze zaterdag 11 december de kerstbomen opgetuigd en in de singel laten leggen door duikers, ook singelbewoners.

Initiatiefnemer Willem Velthuizen vertelt: “Voordat we deze zaterdag gezellig bij elkaar komen, hebben we al heel wat geregeld. Zo hebben we via de wijkraad Liskwartier budget aangevraagd en toegewezen gekregen om materialen te kunnen kopen. Ruim van te voren worden de kerstbomen besteld (in de voorverkoop), in de zomer is het kruishout zwart geverfd, het worteldoek voor om de pallets besteld en alvast op maat geknipt. Als laatste worden de pallets besteld, die enkele dagen voor de 11e december op de singel zijn afgeleverd.”

“In de maanden ervoor hebben we geïnventariseerd wie van de bewoners aan de singel een kerstboom wil adopteren om te versieren. Met basisschool de Bergkristal hebben we gesproken over hun deelname: zij versieren vanaf de eerste keer in 2016 altijd twee bomen op prachtige wijze. Met de Bergsingelkerk is afgestemd of wij gebruik kunnen maken van enkele faciliteiten.”

Emmers van 10 liter

“Op de dag zelf hebben we eerst met een kleine ploeg de houten pallets met worteldoek omwikkeld. Onder de pallets hebben we emmers van 10 liter bevestigd. Onder de kerstbomen hebben we eerst kruizen geplaatst; vervolgens hebben we ze op de pallets vastgezet. De verlichtingssnoeren zijn aan de boom bevestigd.”

Aan de praat

“Toen was het de beurt aan de gezinnen op de singel om de bomen te versieren. Een piek op de boom mocht natuurlijk niet ontbreken. Buren raakten met elkaar aan de praat, hielpen mee of toonden belangstelling voor de versiering. Ook de twee bomen van de Bergkristalschool kwamen naar buiten, versierd en wel.”