Onder leiding van Heliport Bewoner en tuinengids Rob Katwijk brachten we een bezoek aan de Hofbogen tuin, de Pompenburg Tuin, de ZOHO regentuin en... Luchtsingel Promenade

Onder leiding van Heliport Bewoner en tuinengids Rob Katwijk brachten we een bezoek aan de Hofbogen tuin, de Pompenburg Tuin, de ZOHO regentuin en de Dakakker op het Schieblock Gebouw. De Luchtsingel was het verbindend element en is er gekomen door een winnend bewonersinitiatief zo een negen jaar geleden. Rob herinnert zich hoe het tussengedeelte boven de sporen in der haast werd aangelegd in de kletterende regen maar wel met de nodige champagneflessen.

De Luchtsingel kwam voor een deel ook tot stand via crowdfunding. Je kon een plankje kopen met je naam erop of teksten als: ‘heb elkaar lief’. De Pompenburg Tuin bestaat uit een skatepark omringd met fruitbomen.

De tuin bij het oude station Noord heeft heerlijke appels, kersen en pruimenbomen.

We kijken naar de kabouterwoningen van Heliport, vroeger een helikopter vliegveld dat je zo verbond met Londen.

Wist je dat er vroeger ook Ahoy stond in de vorm van een aantal loodsen. Jimmy Hendriks trad er in 1967 op en bespeelde zijn gitaar met de tanden. De loodsen werden verplaatst richting het Zadkine Beeld, waar ze functioneren als dolfinarium.

Van het centrum naar het Schieblock
De Luchtsingel is 320 meter lang en verbindt het centrum met Noord en het Dakpark. We bewonderen de ZOHO regentuin. Het water van het Hofbogen Dak wordt richting reuzenletters gevoerd en opgeslagen. Geen ZOHO zonder ook Benthemplein te bewonderen waar het water van de daken terecht komt en geleidelijk de grond in gaat. Als het bassin droog is kan je er sporten. In 1947 werd het Schieblock gebouwd waar de Luchtsingel ons naartoe voert.

Het Dakpark heeft twee bloementuinen op een bodem van lavasteentjes en in piepschuim bakken aan de zijkanten. Een hippe horeca tent heeft veel aantrek.

60.000 liter water wordt door deze dakakker opgeslorpt. De eetbare bloemen worden verkocht. We zien ook de bijenkorven waarin 35.000 van deze beestjes huizen. Ze gaan af op bloemen wel 2,5 tot 3 kilometer in de rondte.

Via de bijendans wordt een nieuwe locatie bloemen of bomen in bloei gesignaleerd.

Vijand zijn de duiven waar gelukkig de valken van het voormalige Shellgebouw mee afrekenen. Interessant is de compostopslag die kleine witte wormpjes verorberen en omzetten in poep die als meststof wordt verkocht onder de naam van Rotterdam Worm Shit.

Op het dak kakelen ook Amerikaanse kippen met veren in Escher design. Van heinde en ver, van Hong Kong tot Korea komt men kijken naar de Dakakker, maar de Rotterdamse vastgoedmagnaten hebben er nog geen boodschap aan.