Citeer Solzhenitsyn: “We know they are lying, they know they are lying, they know we know they are lying, we know they know we...

Citeer Solzhenitsyn: “We know they are lying, they know they are lying, they know we know they are lying, we know they know we know they are lying. And still they continue to lie.” Een overdosis hufters regeert: Poetin met zijn generaals, zijn vriendje Orbán met een monsterzege in Hongarije, hopelijk straks niet Marie Le Pen – als zij haar zin krijgt – met haar anti-Europese agenda, Elon Musk die weg naar Trump’s getwitter weer vrij wil maken door het gehele medium op te willen kopen, Bosnische Serviërs die zich willen afscheiden……

Ohh, sorry, vergeet de standaard brandhaarden met mensen op de vlucht: Soedan, Syrië, Somalië, Myanmar, Congo, Nigeria, Jemen, Ethiopië en Afghanistan. NL? Ja, een trippende Baudet, een fulminerende PVV, een minister-president die de leugendetector test niet doorstaat en een verse minister van Financiën met een me-too-partij-doofpotaffaire. Beschermd door rijke Zuidas-advocaten. Superliegers beschermen leugenaars. Liegen is een vak. 

Risken 

Constateer een globaal potje Risken. Een beetje Risker weet dat het Russische gebied moeilijk te verdedigen is: te groot, te veel landjes en van alle kanten makkelijk aan te vallen. Koppel die geografische bord kennis aan eeuwenlang centralistisch bestuur – tsaren m/v, Lenin, Stalin en nu de desinformerende KGB-er Poetin – en je snapt dat zo’n volk bijna verslaafd is aan autocratische leiders.

Verdulleme het boek Dictatorvirus van Frank Schaper staat al een poosje in de kast. Nu pas snap ik het. De meester-strateeg Poetin plant dit al > 20 jaar. Weet wanneer hij moet toeslaan: als de tegenstander verzwakt is (corona, economie, EU). Krijgt  geen tegenwicht en niemand die deze macht waanzinnige kan en durft tegen te spreken (á la de nadagen van Hitler in zijn Berlijnse bunker).

En ik? Heb me als een naïeveling gedragen, als de befaamde gekookte kikker, heb het verdrongen. “Ich habe es gewusst, aber nicht verstanden”. Heb me zó van het bord laten spelen. Niet begrepen omdat ik het niet wilde begrijpen. Pas met een krantenkop “Oorlog in Europa” drong de pijngrens door en vielen de schellen van de ogen. Het hufteriaanse is van alle tijden, er is altijd oorlog en vrede geweest. En nu ook dichtbij. 

Alledaagse hufteriaans gedrag

De hufter nog dichterbij! Met stip op 1: iets eten op straat, de verpakking weggooien, je troep voor iemand anders laten. Dat ruimen de natuur kabouters wel op…. Soort puber die zijn eigen kamer bevuilt, maar dan buiten. Vele kleine huftertjes maken buitengewoon onnodig zwerfvuil.

Op 2 staat geluidsoverlast. Met verboden ‘sportuitlaten’ op auto’s en motoren. Keihard optrekken, machismo, showing off. Ik pest je met mijn geluidsoverlast. Dat is mijn macht, jij slachtoffer moet je bek houden, ik straaljager daar doorheen. Geen handhaving maakt geluid tot irritatie en geeft schrikachtig gedrag. Vele huftertjes maken de stad tot een vroem vroem-nachtmerrie. Op 2 ex aequo: keihard praten en bellen in het Openbaar Vervoer. De omstanders genieten mee met de permanente bereikbaarheid. Praten in de stiltecoupé, expres. Je kan bijna een klap voor je kop krijgen als je er iets van zegt.

Op de ultieme plaats 3 staat: agressie en geweld tegen hulpverleners. De omgekeerde wereld. Mensen schieten vanuit hun professionele rol te hulp en worden aangevallen? De groep past zich niet aan, laat zich niets opleggen,viert frustraties bot, voorkomt dat het slachtoffer wordt geholpen. Alleen maar agressieve groep escalatie. Te hulp schieten is een gevaar voor het eigen leven aan het worden.

De hufter in mij zoekt hufterproof

Ben ik hufter vrij? Neen, heb ook wel eens de volle auto-asbak op een parkeerplaats geleegd. Schaam ik me nu voor. Natuurlijk recalcitrant geweest, wel eens te hard de muziek aan etc. Met het ouder worden word je bedachtzaam. Van geweld moet ik niets hebben. Ben ik nou bezig een mopperkont te worden?

Neen, hé, omdenken dan maar: zoek kansen voor een hufterproof maatschappij. Alles begint bij jezelf. Ik doe wat suggesties voor een vrolijke maatschappij. Allereerst schrappen van het woord sportuitlaat, het wordt pauper uitlaat en alleen verkrijgbaar in knalroze.

We maken van de Coolsingel één maand een 24 uur testcircuit, wie het hardst geluid kan maken. Dat moet voldoende handhavingsmaatregelen opleveren. In het OV: iedereen gaat met de vingers in de oren zitten als iemand luidkeels belt. Zwerfvuilproject op de Noorderboulevard met een enorme Zeemeeuw op stelten, die zich over je heen buigt als je iets op de grond gooit.

Fluistert in je oor: “niet meer doen, slecht voor het milieu, slecht voor jezelf en de kids, daar is de prullenbak”. Een ludieke BN’er met een online cursus “Jouw zak!” die je leert de vuilniszak correct in de ondergrondse container te stoppen. Of een totaal andersoortige BHV-cursus!?

Hulpverleners spelen de boze groep en het slachtoffer. De voormalige daders moeten als taakstraf het slachtoffer zien te redden en de-escaleren. Lijkt me een gezonde cursus.

We beginnen met luisteren en aanspreken. De ambitie is een hufterproof Oude Noorden, als eerste Rotterdamse wijk.