Woon ik soms in een afvalbak? Kijkend naar de straten en de Rotte is de constatering “yep”! Overal zwerfafval, echt overal! Elk jaar belandt...

Woon ik soms in een afvalbak? Kijkend naar de straten en de Rotte is de constatering “yep”! Overal zwerfafval, echt overal! Elk jaar belandt in Nederland naar schatting 50 miljoen kilo van het huishoudelijke restafval óp de straten in plaats van direct in een afvalcontainer. Dat terwijl volgens het CBS de totale hoeveelheid huishoudafval met 12% is afgenomen naar 437 kilo per inwoner i.v.m. 2001.

Het klopt gewoon niet. Krijg daar omgekeerde beelden bij in mijn hoofd: je zit op de bank thuis, dan gooi je je chipszak, je sigarettenverpakking, de plastic verpakking van dát wat je net moest kopen van jezelf bij de Action, je snoep-chocolade-koek-verpakkingen, de doos van de tv die je online hebt aangeschaft, je Thuisbezorgd-tasje met etensresten, vergeet je  boterhamzakje niet … gewoon op de grond! Daar bovenop pleur je je lege blikjes bier of fris. Om het geheel af te maken bedek je dat met de plastic witte tasjes van de (super)markt of zo, de lege AH-of Jumbo Tas en natuurlijk de lege plastic flessen Spa, Cola etc.

Langzaam kom je thuis om in je eigen zooi. Waarom zou je dat überhaupt zelf op willen ruimen?  Dát moet echt iemand anders doen: de gemeente, Roteb, de kabouters, de afvalcontainer adoptant, je moeder, moeder natuur, de werkster m/v, je buren, een toverfee of misschien de gemeentewerkers in de oranje pakken?

En als je dan thuis de tyfuszooi je te veel wordt, dan gebruik je daarna je auto als vuilcontainer? Je gooit alle lege verpakkingen in je auto….leegt ook je sigaretten asbak ín de auto regelmatig, dat zakt lekker weg tussen de lege flesjes, blikjes en fast food verpakkingen!

Wat snapt mijn snappertje niet?

Net iets gekocht, dat zit verpakt, je gebruikt het en benut het per plekke. Wat overblijft is NIET meer van jou? Je gooit de verpakking gedachteloos weg, in de natuur? Aha, gewoon een zeemeeuw? Die scoort een mossel, eet het vlees op en laat de schelp in vogelvlucht vallen? Ruimt het zichzelf op? Verdwijnt een peuk zomaar? Waar komt die gedachte toch vandaan dat het voor jou speciaal wordt opgeruimd?  

Dat wat de Natuur opruimt, gaat langzaam tot zeer traag tot helemaal niet! Papier duurt 6 maanden, één peuk duurt 2 tot 12 jaar, één blikje kost 50 jaar en plastic is oneindig….valt niet op te ruimen door de natuur. Weten is één ding, maar doen is iets anders. Het is denken, weten én doen. Zet het snappertje aan: als ik het niet zomaar loslaat, dan waait het ook niet zomaar weg en de prullenbak is zeker een toffe opbergplek.

Super Simpel, als de burger stopt met “laat maar waaien, het is niet van mij, maakt me geen moer uit, laat iemand anders dat maar doen”, dan -gok ik- is 90% van het zwerfvuil probleem opgelost. Zwerfvuil start in jouw eigen hand. Naast Plaatsing gebeurt het door jouw eigen hand. Alleen samen houden we de stad schoon. Don’t ask what the country can do for you, ask what you can do for your country. JFK had gelijk: vraag aan jezelf wat je kan doen om de stad schoner te houden.

De smoezen of alibi-parade 

Dan hep de Roteb geen werk meer. Ik ruim niet op hep smetvrees. Daar betaal ik toch voor? Wat geeft dat ene papiertje nou er leg al zoveel. Die verpakking is veels te groot voor de container (maar wel het adres ervan afgehaald zodat de doos niet traceerbaar is).

Ach het zijn gewoon kinderen of pubers dat gaat wel over (opvoeden is zeker een klusje). Wie is die hele gemeente of jij met je geepekop dat je mij kan vertellen wat ik moet doen? ……Laten ze eerst maar (vul in naar keuze….). Oh, moet dat dan, wist ik niet….zie anders de buren nooit iets opruimen?

Ken mij die wijk of straat schelen, het zal me aan me rug roesten. Ja ben Gekke Henkie niet……zal me een worst wezen, komt allemaal door………(meestal iets met nieuwe nederlanders of andere waarden en normen).

Kort samengevat dus: het is altijd een ander die wat met jouw troep moet doen. Lekker professioneel van je af redeneren. Makkelijk om die hete schuld aardappel van je bordje af te schuiven? Je verschuilen achter smoezen?

Jôh ga varen op de nevercomebackline

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Voel je verantwoordelijk voor de 25 meter om je heen waar je woont en dat wat je in je eigen handen hebt. Het wordt tijd voor het ontwikkelen van een online “plofcursus” over hoe je nu precies een vuilniszak in een vuilcontainer moet doen?

Ajb met Martin van Waardenberg en Erhan Demirci. Niet erin stoppen en weglopen, hé, maar wachten op de plof. Misschien containers met een scherpe rand, dat je de dozen aan kleine stukken kan snijden, camera’s, meer toezicht, schonere containerplekken?

Ja, ik heb last van voorjaars-opruimwoede, geef het onmiddellijk toe. Zooi kost de samenleving onnodig geld.