Soms doet een cursus je ECHT wat. Ja, de waarheid onder ogen zien is letterlijk deprimerend en dat deed de cursus Ecologisch Denken in...

Soms doet een cursus je ECHT wat. Ja, de waarheid onder ogen zien is letterlijk deprimerend en dat deed de cursus Ecologisch Denken in Leusden. We zijn de Natuur aan het plunderen. Het klopt niet dat de destructieve verdienmodellen van 252 superrijken, de internationale handel in fossiele brandstoffen, de vaak criminele handel van overbevissing en slachterijen, het kappen van oerwouden, het lozen op wateren – etc etc – de totale wereld naar de knoppen helpt.

Milieu en Natuur doen er toe. De natuur grijpt al in met bosbranden, smelten van de poolkappen, regenbuien in woestijnen, overstromingen, veranderingen in temperaturen. De Club van Rome had gelijk: we hebben inmiddels de planetaire grenzen bereikt. Nu moet de mensheid op de rem, deze oneindige consumptie kan niet langer. Minder mensen, minder consumptie, minder verspilling, weg met vlees.

Wanneer gaan we handelen? Het doemdenken is realiteit. Worden we pas wakker bij Randstad-Atlantis d.w.z. dat de zeespiegel zo stijgt dat de Amersfoort aan de zee komt te liggen? Dat dan Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, Vlissingen onder water staan?

Alle politiek, grootbedrijven en bewoners uit het Westen dood? Daarom: stop met struisvogelen! Meer mededogen voor mens en natuur. Daartoe deze exercitie in de vorm van PLEASURE TAX oftewel leukte-belastingen, om de merkwaardigheid van comsumptiepatronen helder te maken:

 • Retourneren van bestelde goederen krijgt een prijskaartje. Niet meer gratis bestellen,  bezorgen en retourneren. Denk na over wat je bestelt dus.  
 • Een peuken-tax. Rokers moeten bewijzen dat ze hun peuken niet meer op straat gooien. Dat betekent inleveren van de peuken met DNA controle bij de leverancier voordat men een nieuw pakje mag aanschaffen. Controlesysteem wordt verwerkt in de prijs van de sigaretten.
 • Weg met de plofkip, vlees is te goedkoop. De ware prijs gaat in beeld gebracht worden, inclusief vervuiling van het milieu en een prijskaartje voor het aangebrachte dierenleed.  Vlees zal 3 tot 4 keer zo duur worden. Terug naar de jaren 50 of 60 derhalve, met alleen vlees op zondag. Dan weten we ook gelijk waarom die man dat snijdt op die dag.  
 • Reizigers mogen onbelast 10 vlieguren per jaar maken. Daarna komt er een trapsgewijs belasting van 50% van het vliegticket. Reizen met OV en trein worden daarentegen goedkoper.
 • Zo ook met 2e huizen-tax. Daar komt een forse belasting op, zeg 70%. Op het reizen naar de bestemming (zie 4).
 • De 2e leg voor mannen-tax. Nog meer kinderen op de aarde zetten? Kunnen we ons dat werkelijk veroorloven? Dat gaat een extra 50% tax in de eerste schijf kosten.
 • Een verslavingstax van 60% : gokken / drank / seks / drugs / racen / gamen / reizen / shoppen etc. Hulpverlening is gedurende het eerste jaar gratis, daarna komt er een eigen bijdrage oplopend naar 50%. Betalen om je eigen probleem op te lossen werkt namelijk. Sportscholen met bewezen gezond gedrag van hun leden worden beduidend goedkoper.  
 • Roofridders-tax oftewel de LIEGtax voor vervuilende bedrijven. Het mechanisme om zo lang mogelijk verantwoordelijkheid en schade op de maatschappij, natuur, mensen af te schuiven wordt een flink dompertje op de feestvreugde. Indien duidelijk wordt dat bedrijven meer dan > 1 jaar de schadelijkheid van de producten en diensten weten, kost het hen een belasting van een extra 50% op de omzet per jaar. Het gaat om versnellen van oplossingen in plaats van zo lang mogelijk tergend juridisch vertragen om maar het verdienmodel maar niet te behoeven aan te pakken.

Andere tips:

 • Verplicht mediteren in de 2e Kamer onder begeleiding en controle voorafgaand aan debatten.
 • Een tv programma Follow The Money met Debiele Verdienmodellen gekoppeld aan een stemprocedure voor de gewenste sanctie.
 • Herinvoering van het Vara-TV-programma Weggegooid Geld, overheid mag geen denkfouten in uitvoering maken, met een sanctiesysteem voor de kijkers.

Lokaal moeten we het ff zoeken in andere ellende!

 • Tolheffing voor het Oude Noorden. In combinatie met autoluw maken! Bestemmingsverkeer dient te worden aangetoond. Nutteloos rondjes rijden in het Oude Noorden wordt zwaar belast. De auto-eigenaar met kenteken moet bewijzen dat het rondrijden een functie, doel/bestemming/nut had. Niet de eigenaar, dan wordt de auto in beslag genomen?! Geen legitiem erkende reden levert een boete van 500 euro op. Gepind, niet cash.  
 • Niet voor dovemansoren! Ronkende uitlaten van auto’s en motoren worden door geluidsmetende drones of een mooie satelliet geregistreerd. Iedere decibel boven de limiet wordt via Toeslagen in rekening gebracht, niet betalen van die rekening stopt het kunnen tanken bij benzinestations. Dan hebben we eindelijk een echte Toeslagenaffaire.

Geef toe, het vraagt wat Handhaving, Wetenschap, Rechtssystemen, Innovatie en Controle maar dan heb je ook wat! De kop moet uit het zand om de rust in de tent te krijgen en een lange termijn perspectief aan Nederland te bieden. Voor de kinderen en de kleinkinderen, hé………..