Napels aan de Maas? Hoezo? Napels scoort hoog op afvalproblematiek. Rotterdam stijgt met stip op de lijst van vervuilde steden? Het lijkt er wel...

Napels aan de Maas? Hoezo? Napels scoort hoog op afvalproblematiek. Rotterdam stijgt met stip op de lijst van vervuilde steden? Het lijkt er wel op. Het Oude Noorden was een rattenparadijs eind December en geheel Januari. Overal, werkelijk overal lag vuil. Vuil is het eerste teken van zware verwaarlozing, ook in een stad! Het probleem is toegeschreven aan de feestdagen, storm en vrieskou. Echter de verklaring voor de vuil-escalatie zoeken we in iets anders: wordt er wel goed aangestuurd op voorspelbare zaken……?

Te voorspellen

In December moeten verlofdagen van dienstdoeners opgenomen zijn, PLUS ziekte (onbekend is het ziekteverzuim%), PLUS dat het ging sneeuwen en daardoor de dienstdoeners zout moesten strooien. PLUS storm, waardoor het systeem van magnetisch optakelen niet veilig is om te werken. Geen tekort aan materieel, hé. Een tekort aan mensen, derhalve, wel met weerpech.

Het is alleen ieder jaar hetzelfde liedje: én én én zorgt voor het niét leeghalen van de containers. Volle containers zorgen voor naastplaatsingen. Niet gewoon een managementprobleem? Je hoeft geen Einstein te heten om te weten dat er sneeuw in de wintermaanden kan vallen. Te voorspellen is de winterpiekbelasting, ook storm.

Terwijl je het met de helft minder personeel moet doen vanwege zout strooien? Dáárbovenop komt er dan ook ziekteverzuim?? En vergeet ook niet de verlofdagenpiek! En dan niet kúnnen leeghalen? In de tussentijd wél de gehele stad laten verrapzooien?

Paard achter de wagen spannen?

Hoe wil je de grootste ergernis van Rotterdamse burger – zwerfvuil en naastplaatsingen – nu gaan aanpakken als de gemeente zélf nalatig is? Hoe wil je als Schone Stad werken aan het opvoeden van de burgers om niét naast te plaatsen als je op straat door het vuil heen waadt? Dan zié je een gemeentewagen door de wijk gaan, rijdt ie langs het vuil, met de opmerking dat het niet diens taak is om dát dáár op te ruimen??

Hoe KAFKA wil je het hebben? Deze onkunde en onmacht valt niet meer uit te leggen aan de burgers! Zes weken lang bewust aanzien van puinzooi zorgt niet voor succes. En nu? We willen niet meer horen hoe het niét kan, we willen horen hoe het wél kan. Moet er eerst een Pop-UP Koningsdag of Songfestival in de winter komen, wil er iets gebeuren?

Je kan “make or buy” doen: d.w.z. schakel externe diensten in bij piekdrukte, laat managers, communicatieadviseurs en ambtenaren i.p.v. urenlang vergaderen gewoon 2 uur diensten draaien om ouderwets de zakken in de vuilniswagen te gooien, laat econometristen een goed planningprogramma voor verlofdiensten uitrekenen, ga naar een vast ophaalschema in de winter ……laat …… verzin wat.

Rotterdam doet aan GEEN WOORDEN MAAR DADEN! De burgers in het Oude Noorden willen een schone wijk, geen gorigheid. We zijn het zat. Los het op.

Verstandige wethouder!

Naar aanleiding van een klacht van een bewoner een amusant ongevraagd advies vanuit de Wijkraad gestuurd. Gebaseerd op een ongevraagd advies uit 2020 van Martha Harel en Jacco Bakker. Niet veel veranderd in de loop der jaren, helaas. Het blijkt dat ON-schoonniveau van 90% naar 84% is gezakt in 2023.

Ja, 19% van de ON containers vult zich sneller dan gebruikelijk, wáárdoor naastplaatsingen. Daarmee gaat Schone Stad aan de slag. De werkgroep Schoon/Heel/Veilig wordt uitgenodigd om een strak wensenplan te maken mét bewoners en dat in te dienen. Afvalcontracten van ondernemers worden gecontroleerd. Containers van burgers overbelast omdat ondernemers geld op hun contracten willen besparen? Geef het door.

Save the Date!

Juist bewoners in het Oude Noorden ruimen op! Heliport, Noordplein en Troepvissen maandelijks! 23 Maart was landelijke Schoonmaakdag, 3 april Noordplein Klean Up tour. ENNN in het verschiet ligt zaterdag 31 Augustus waarop het gehele Noorden schoon gemaakt wordt. Bewoners, ondernemers en organisaties worden uitgenodigd om méé te doen.

Post komt eraan: brief, flyer en poster om mee te werken aan de VUILSCAN. Iedereen ruimt een stuk van de eigen straat op: van peuken tot zwerfvuil. De vuilniszak met gevonden troep moet dan naar het Noordplein gebracht worden (waarschijnlijk rijden er bakfietsen rond). Op het Noordplein staat Ralph van TrashUre Hunt met zijn Vuilstraat. Vuil gaat gesorteerd en gewogen worden.

We maken een rapport en gaan ermee aan de slag. T wordt een feestelijk plein, met een Frans terras met herbruikbare spullen, creatieve workshops voor kinderen, een gedichtenwedstrijd over schoon / heel en heilig en een PopUp Milieupark. De wethouder staat achter het Oude Noorden en komt de schoonmaakactie openen!

Yess!! Vérder! Geen rookvrije generatie maar een peukenvrije generatie in een schone buurt. Kinderen voed je ouders op, ouders je kinderen, ondernemers je klanten, klanten de ondernemers, buren de buren, bezoekers de locaties, locaties de bezoekers en pubers verzet je tegen het vuilniveau etc.

Laat het vuil NIET achter je, gooi het NIET op straat. Doe het in de prullenbakken. Zeker die peuken! We gaan dit fixen in het Oude Noorden.