Hans Somers brengt optimisme Volkszanger Hans Somers en partner Netty Reek brachten vrolijkheid en optimisme naar het Jan vd Ploeghuis. Voor een volle zaal... Activiteiten in Jan van der Ploeg

Hans Somers brengt optimisme

Volkszanger Hans Somers en partner Netty Reek brachten vrolijkheid en optimisme naar het Jan vd Ploeghuis. Voor een volle zaal zongen zij het Rotterdamse lied. Als kleine jongen was Hans gek op Jaap Valkhof en zijn liedjes repertoire.

Somers is opgegroeid in Noord. Zijn vader was kapper en moest hard werken om de touwtjes aan elkaar te knopen. Somers zit al 40 jaar in het vak en weet de mensen op de vloer te krijgen. Er wordt gezwaaid en gedanst. Het artiestenkoppel is ook verantwoordelijk voor het officiële oranje lied bij het komende Europees kampioenschap.

Ze werden genomineerd door de officiële supportersvereniging. Hans vindt het heerlijk de mensen gelukkig te maken, daar doet hij het voor. Hij treedt dan ook regelmatig op in de seniorenhuizen. Op de achtergrond staat een kleurrijk scherm met oppeppende woorden als vrolijkheid, geluk, sterk zijn en saamhorigheid.

We konden na een lange tijd Tinie Bol begroeten met haar dochter en buurvrouw. Ze waren prominent aanwezig in het publiek. De 82 jarige Tinie beleeft een tweede jeugd. Binnenkort gaan ze dan ook met de bus naar Volendam. De voorstelling werd bijgewoond door een gemixt publiek vanuit de buurt en vanuit het huis. Gezellig!

Cantina Cultura aan zet

We beleefden weer een gezellig kunstenaarscafé in het Jan van der Ploeg huis. Menno Smit beet de spits af met een gedicht waarin de namen van 64 kroegen waren verwerkt. Het werd een poëtische kroegentocht. Van NRC ging het langs Promenade, Man met Bril, Witte Aap, Wilskracht en Dizzy.

De dichter zwaait zijn klapdeur open, ploft op zijn bed en schreeuwt: ‘Wunderbar, how nice, ik ben thuis’. We hoorden gevoelige poëzie van Stefan onze Spaanse gitarist, al 27 jaar een oude bekende van organisator Jaap van Gurp, alias Dokter Bibber. ‘Een blik, een woord, zegt niets en tegelijkertijd alles’. Wat denk je van: ‘In jouw ogen zijn mijn vleugels’?

‘Het zweeft, zwaait, en zwiert. Het knaagt, krabt, en kraakt’. Janneke, Rick en Jan maken schitterende parodieën op Yesterday en diverse liedjes van Rijk de Gooijer en Tante Leen.

Janneke inviteerde hem op een bakje thee. Hij zei dat zijn vrouw hem niet begreep en natuurlijk eindigde het lied Yesterday met: ‘neem geen vreemde kerels mee’. We hoorden ‘Omdat ik altijd van je hou, het leven was zo blij voor jou en mij’. Tante Leen kwam voorbij met: ‘Ik gun je heus je borreltje, maar niet overdrijven’.

Jaap Valkhof kwam ook voorbij. Anke zorgde voor de uitsmijter ‘Ga naar je basis’. Gaan en komen en wegdromen. Volg je zintuigen. Zij zorgen voor verbinding. Je vindt zo ‘de liefde en magie’.

De dichters houden niet op ‘Muziek brengt verzet, revolutie is geboren’ dicht bij onze Spanjaard. Wijnand komt langs en debiteert de tekst van zijn laatste lied: ‘Dagen zijn van glas. Ik wordt ingezogen door ogen die me niet belogen’.

Menno speelt in op een aantal woorden van het publiek: Camembert, buurman en antwoord. Er werd nog lang nagepraat. Jaap van Gurp, bouwt geleidelijk zijn Cantina Cultura op. Elke 3e zaterdag van de maand is het prijs. Een heerlijk samenkomen.

Klassieke schoonheid in Café Cultura

In het Jan van der Ploeg huis, ook wel Café Cultura genoemd, maakten we een uitzonderlijk teer programma mee. Kunstenaar Machteld Teekens had een klassiek koppel geïnviteerd dat een bijzondere indruk maakte.

Hanna Ailane zong Franse klassieke liederen gebaseerd op de poëzie van Eluard, Verlaine en Gorca op muziek van beroemde componisten. Marianne Hansen bespeelde een perfect klinkende concertpiano. Het duo kreeg een achtergrond met schilderijen uit Rome.

Het publiek was één en al aandacht en onder de indruk. De zangeres had een prachtige sopraanstem en kon variaties aanbrengen van zacht en teder tot een geweldige Spaanse furie. De pianiste wist met lenige vingers het toetsenbord te beroeren.

Ze zorgde voor frisse en opwekkende intermezzo’s. De jonge dames waren zo gecharmeerd dat ze wel een volgend optreden wilden. Vaak wordt er met vooroordelen gekeken naar klassiek, maar zo een kleinschalig optreden bewijst dat ook leken er enorm van kunnen genieten. Het was hartverwarmend.