Improvisatietheater is een vorm van theater waarbij de spelers het verhaal, depersonages en de dialogen ter plekke verzinnen. Door improvisatie kun je je vrijer... De Lama’s in Het Klooster

Improvisatietheater is een vorm van theater waarbij de spelers het verhaal, de
personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Door improvisatie kun je je vrijer en met meer zelfvertrouwen gaan bewegen op het podium, maar ook daarbuiten.

Wil je net zoals de Lama’s stralen op het podium? Bij improvisatietheatervereniging ‘Lof en Zotheid’ kun je vanaf 13 september meedoen aan de cursus Theatersport.

De cursus van Lof en Zotheid geeft de cursisten het (zelf)vertrouwen om dingen te zeggen en te spelen die zij nooit eerder hebben gedaan. Het mooie is dat theatersport helemaal niet moeilijk is. De basis is accepteren wat je medespelers ‘neerzetten’ op het podium en ingaan op elkaars ideeën.

Vrijwel iedereen die wordt vrijgelaten in deze wereld van creativiteit, lol en vrijheid blijkt volop ideeën te hebben. Een voorbeeld is om als groep een ter plekke bedachte gebeurtenis te vertellen,
waarbij ieder lid van de groep maar één woord per keer mag zeggen.

In de cursus leer je de basisbeginselen van de theatersport. Aan bod komen de verschillende technieken, zoals werken met emoties, status, non-verbale communicatie. Deze technieken worden toegepast in verschillende spelvormen die je helpen om te stralen als improvisatiespeler.

Er zijn deelnemers die voor de klas of andere groepen staan en die dat graag wat minder verkrampt willen doen. Er zijn deelnemers die ‘gewoon’ uit hun dagelijkse routine of comfortzone willen komen.
De oefeningen zijn gebaseerd op een aantal principes: spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid.

Gunst van het publiek
Bij een theatersportwedstrijd strijden twee teams van vier personen om de gunst van het publiek. Zij doen hun best om een zo leuk, grappig, spannende en/of romantisch mogelijke scène te spelen. Dit aan de hand van door het publiek gegeven suggesties.


De spelers improviseren alles. Ze verzinnen de scènes ter plekke. Geen twee scènes zijn hetzelfde. Het ene moment maken spelers bij het publiek de lachspieren los. En het volgende moment raken ze gevoelige snaren. Het publiek bepaalt grotendeels de uitgangspunten van de scènes: de locatie, relatie tussen de karakters, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd enzovoort.

Rozen of sponzen
De inbreng van het publiek gaat nog verder. Het publiek kan tijdens scènes rozen gooien om hun bewondering te laten blijken voor mooie momenten en het mag met natte sponzen naar de rechters gooien als blijk van afkeuring van hun beslissing.

De kracht van een theatersportvoorstelling is dat zowel publiek als spelers absoluut niet weten hoe de avond gaat verlopen. Zo ontstaat een heuse wedstrijd in een geanimeerde stemming met aan het einde van de avond het publiek als grote winnaar.

Wil je 10 weken lang op dinsdagavond jouw grenzen verkennen en plezier maken? Dan kun je je aanmelden voor de cursus Theatersport door een berichtje te sturen naar: arthur@lofenzotheid.nl De cursus wordt gegeven in Het Klooster, Ruivenstraat 81 in het Oude Noorden.

Voor meer informatie: www.lofenzotheid.nl