Grootmeester Kadogo met BigbandDe Congolese zanger Kadogo trad op met een Bigband in het Jan van der Ploeghuis. Het Atrium stroomde aardig vol, knap... Evenementen in Jan van der Ploeg

Grootmeester Kadogo met Bigband
De Congolese zanger Kadogo trad op met een Bigband in het Jan van der Ploeghuis. Het Atrium stroomde aardig vol, knap voor een zondagavond. Wel 6 muzikanten van drums tot piano, gitaren en djembé vormden een enig orkest.

Opvallend is het melodieuze van de Congolese muziek. Kadogo wist ritmische stukken af te wisselen met zang en gitaar, hele emotionele liederen rond liefde en nostalgie. Congo Kinshasa is wel het meest getroffen land door internationale sancties omwille van met de voeten treden van mensenrechten.

Je vraagt je af hoe zoiets rijmt met culturele rijkdom en hartstochtelijke muziek. Naast de bewogenheid van Kadogo, de artiestennaam, voor Luela viel vooral het virtuoze pianospel op en de keur van topmuzikanten.

Special guest was een Antilliaanse rapper die de gemoederen wist op te zwepen. Er werd gedanst en er was vrolijkheid.

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Dichters bij Jan en Piet
Angelica bijt de spits af van een sfeervolle dichtersmiddag in het Jan van der Ploeghuis georganiseerd door Menno Smit. Angelica maakt activistische poëzie, waarbij ze haar wereldbeeld wil delen met anderen. Ze vindt taal prachtig en werkt samen met diverse dichters.

In haar nieuwe bundel Dorst streeft ze naar ontmoeting en bewoonbare waarden.’ De Vega Jongen manifesteert maar het gif blijft in het drinkwater. Ik heb nog steeds dezelfde auto. De aarde vergaat, moeten we het accepteren ? Als we dan toch spelen laten we spelen met vuur.’

Angelica woonde in een souterrain. Toen ze eruit kwam vond ze dat mensen zo op elkaar lijken. ‘ Ik heb soorten van mensen bekeken, mensen die hun geliefde als hun kind zien en mensen die iets zoeken om van te houden.’

Spoken word
Menno zorgt telkens voor spannende introducties KMR kiest voor spoken word dat meer to the point is. Poëzie vraagt meer om een eigen invulling van de luisteraar. Hij dicht over wat hij heeft meegemaakt. Mooie werkstukjes zijn: ‘ je bent mij veelkleurige paraplu’ en’ het is nooit goed.’ Blote buiken, uit de kast komen, te veel talent hebben, teveel peper, teveel roken, teveel wiet, te veel tatoeëren, het is nooit goed. Hij maakt ook een schitterende parodie op de man die zogezegd al van te voren is veroordeeld.

Tim maakt een parodie op de inclusieve samenleving, die vervolgens gecorrigeerd wordt door de belastingdienst.

Open podium
Dan volgt een open podium met Christine die zich afvraagt : ‘ Met welke versie van jou heb ik te doen ?, Anka vindt dat je jezelf niet groter moet maken dan je bent. Jaap geeft zijn leesbril met één oor aan een oudere kroeg makker.

Martin ziet de dichter als een kluizenaar. Hij maakt een gedicht dat pijn doet en schuurt. Johnny speelt op accordeon bekende oude Rotterdamse volksliedjes.

Iris een revelatie
Dan komt de top act van de middag met Iris Penning met poëtische songs op gitaar. ‘ In mijn huis vol spinnenwebben en ratten die ik een naam geef mag iedereen binnen komen. Weinig woorden wegen zwaarder. Scherp is het nummer oogcontact. Oogcontact is een contract dat niemand heeft ondertekend. Iris die vaak moest optreden als Stadsdichter voor politici en daar de enige trui was tussen de stropdassen en maatpakken, is blij met de van der Ploeg entourage met de parkieten van Rudsel die haar imiteren.

Ze eindigt met een ode aan haar vader, een echte levensgenieter, dankbaar voor het leven. De middag zorgde voor heel diverse ontmoetingen.

Holland Ambiance Band danst door het leven
De Holland Ambiance Band met de bekende Congolese zanger en danser General Mondkapje bracht vrolijkheid in het Jan van der Ploeghuis. De band leverde een knap staaltje piano, altsaxofoon, diverse gitaren en drums. De Congolese muziek is bijzonder melodieus en het publiek kon prachtige dansjes bewonderen.

Zoals op TikTok werden de bezoekers uitgenodigd om de bewegingen te imiteren, wat dan ook prompt gebeurde. Ook geluidsman Sebastiaan kon het niet laten mee te dansen. Bijzonder was de combinatie Afrikaanse muziek en viool. Het geheel kwam vrij snel op Facebook. General Mondkapje is sinds de opnames in een loods op Zuid, een begrip geworden in het Rotterdamse.

Voor de Kloosterbuurt was het een kennismaking met een compleet nieuw genre. Vrijwilligers van Ngoma Africa hadden gezorgd voor Afrikaanse oliebollen wat ze Beignets noemen, kippenvleugels, verse salades en belegde broodjes.

Met de muzikanten werd nog lang nagepraat. Het publiek bleef lang hangen, wat de ontmoeting bevorderde. Daar gaat het tenslotte om.

JazzLab een muzikaal feestje
Bart Egeter en zijn negen muzikanten maakten er een groot feest van in het Jan v/d Ploeg Huis met originele nummers en kunststukjes van Duke Ellington in complete Harlem sfeer.

Grote indruk maakte de Hazensprong van de Nederlandse componist Mengelberg die veel ruimte laat voor diverse solo’s van piano tot trompet, van klarinet tot drums en cello. Het publiek werd vergast op heerlijke Surinaamse hapjes van de hand van Bernadette van loempia’s tot pasteitjes.

Er was een mooie mix tussen toehoorders van binnen en buiten. JazzLab weet grote componisten te populariseren. Leuk dat hun drummer Julius ook les geeft in het Klooster aan Oude Noorden kinderen. Dat belooft voor de toekomst.